Kina samlar in DNA.
Kina samlar in DNA. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, Google Maps

Avslöjandet: Kina samlar in DNA från 70 miljoner män

Polisen i Kina kritiseras nu för att samla in DNA från 70 miljoner män. Vägrar man ge sitt medgivande, riskerar du att svartlistas och får då inte besöka sjukhus eller resa.


Övervakningen i Kina har länge varit ett omdiskuterat ämne.

Landet har kritiserats för sina hundratals miljoner kameror som med hjälp av artificiell intelligens kan känna igen ett ansikte på bara en sekund.

Samlar in DNA

Nu har det kommit fram att Kina även samlat in DNA från cirka 70 miljoner av landets 700 miljoner män sedan 2017.

Anledningen sägs vara på grund av att män begår fler brott, menar det amerikanska företaget Thermo Fisher. Det är nämligen dem som ligger bakom insamlingen av DNA, och menar att det endast handlar om att hjälpa polisen med att minska kriminaliteten.

– Vi är stolta över att vara en del av alla positiva sätt dna-identifiering har använts. Från att hitta kriminella, till att stoppa trafficking och att fria oskyldigt anklagande, säger en talesperson inom företaget till NYT i ett uttalande.

"Svart hushåll"

Men många är kritiska gentemot detta. Trots att polisen menar att personerna vars DNA är insamlat har gett sitt medgivande, är det många som är oroliga över att ett sådant system kan utnyttjas.

– I vissa fall kan ditt blod och saliv som har samlats in placeras på brottsplatser. Du är inte där, men ditt DNA kan vara på brottsplatsen. Det är risken att bli dömd för ett brott man inte begått som oroar mig mest, säger Li Wei, en kinesisk rättsaktivist, enligt Aftonbladet.

Inte nog med att polisen samlat in blod från den manliga befolkningen, de som vägrar göra det blir listade som ett "svart hushåll", vilket innebär att de förbjuds resa eller besöka sjukhus.

DNA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!