Coronakommissionen har fastställt att Sverige misslyckats med att skydda sina äldre under pandemin.
Coronakommissionen har fastställt att Sverige misslyckats med att skydda sina äldre under pandemin. - Foto: Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT & Claudio Bresciani/TT.

Tegnell svarar på kritiken: "Inte vi som vägleder äldrevården"

Coronakomissionen meddelade under tisdagens pressträff att Sverige har misslyckats med att skydda de äldre i coronapandemin. Nu svarar statsepidemiolog Anders Tegnell på kritiken, i P1 Morgon.


Under tisdagen kom beskedet om att coronakommissionen fastslagit att det svenska samhället har misslyckats med att skydda landets äldre. 

– Regeringen borde vidtagit åtgärder så att äldreomsorgen stått bättre rustad för pandemin, sa kommissionsordförande Mats Melin under tisdagens presskonferens.

"Vi var väldigt tydliga" 

Statsepidemiolog Anders Tegnell berättar i P1 Morgon att Folkhälsomydigheten möjligtvis kunde varit tydligare med att uppmärksamma vården på att förbereda sig på pandemin, men att det samtidigt inte är deras ansvar att vägleda äldrevården. 

– Nu är det inte vi som vägleder äldreomsorgen, utan det finns ju andra myndigheter och verksamheterna själva som håller på med det, säger han i P1 morgon och fortsätter: 

– Vi var väldigt tydliga redan från början med att äldre i samhället var sårbara och att alla aktörer behövde jobba väldigt mycket med att förbättra den situationen så att de inte skulle råka ut för den smittspridningen.

Bildkälla: Kallestad, Gorm/TT.

Ett problem redan innan corona

Man har kommit fram till att det funnits strukturella problem inom äldrevården redan sedan innan pandemin. Det pekas ut som en stor anledning till att många äldre har avlidit i covid-19.  

– Jag tycker det är bra att man nu pekar på de problem som funnits i äldreomsorgen, som man också påpekar funnits i årtionden. Vi får hoppas det här leder till att vi får en omfattande förbättring, säger Tegnell till P1 Morgon. 

Har blivit bättre

Anders Tegnell understryker dock att det är väldigt svårt att skydda sina äldre. Han tar upp exempel som Tyskland, som under våren lyckats bra med att skydda sina äldreboenden, men som nu drabbas hårt.  

– Det hindrar ju inte att man hela tiden ska försöka bedriva ett förbättringsarbete så man kan skydda dem så bra det någonsin går. Men att helt skydda dem verkar ju väldigt väldigt svårt, säger till P1 Morgon

Tegnell menar även att det är viktigare att se till att följa de åtgärder som man infört, än att börja införa fler regler.

Bildkälla: Claudio Bresciani/TT.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!