Därför bränns bilder av Greta Thunberg och Rihanna i Indien

Sedan en jordbruksreform trädde i kraft i Indien har omfattande protester pågått i huvudstaden New Delhi. Nu har de protesterande bönderna fått stöd från både Greta Thunberg och Rihanna – och deras engagemang väcker ett brinnande raseri i Indien.


I höstas antog den indiska regeringen en ny jordbruksreform. Reformen, som medför nya regler för hur bönder kan sälja sina grödor, har resulterat i att tusentals lantbrukare protesterat på Indiens gator under hashtaggen #FarmersProtest.

Under de senaste dagarna har rörelsen fått stöd från både Greta Thunberg och Rihanna, vilket väckt starka reaktioner bland Indiens kändiselit, delar av landets befolkning och inom den indiska polisen.

"Varför pratar vi inte om det här?!"

Rihanna. Foto: Joel C Ryan/TT

För två dagar sedan engagerade sig Rihanna i protesterna via Twitter. 

"Varför pratar vi inte om det här?! #FarmersProtest", skrev Rihanna i en tweet och länkade till en artikel om hur indiska myndigheter stängt ner internet i samband med protesterna. 

Samma dag visade även Greta Thunberg sitt stöd för bönderna via Twitter.

Greta Thunberg. Foto: Olivier Matthys/TT

"Vi står i solidaritet med #FarmersProtest i Indien", skrev hon i sin tweet och delade ett dokument med information om hur man kan stödja bönderna.

Medan vissa visade uppskattning och tackade för Rihannas och Thunbergs engagemang i rörelsen, var det samtidigt andra som upprördes för att de la sig i en inrikespolitisk fråga – däribland flera personer ur Indiens kändiselit. 

#IndiaAgainstPropaganda

Som en motreaktion till Rihannas och Thunbergs engagemang har hashtaggen #IndiaAgainstPropaganda börjat användas bland indier. 

Sachin Tendulkar, före detta cricketspelare på elitnivå och hyllad sportprofil i landet, är en av de indiska kändisar som använt sig av hashtaggen. 

Sachin Tendulkar. Foto: Saurabh Das/TT

"Indiens överlägsenhet kan inte äventyras. Externa krafter får se på, men inte delta. Indier är de som verkligen känner Indien och som ska ta beslut för Indien. Låt oss fortsätta stå enade som ett land.", skriver Tendulkar i en tweet.

"Dum och bortskämd unge"

En annan känd indisk profil, Bollywood-skådespelerskan Kangana Ranaut, kallar Rihanna och Thunberg för "dårar". Men hennes ilska tar inte slut där. 

Kangana Ranaut. Foto: Manish Swarup/TT

I en tweet beskriver Ranaut den svenska klimataktivisten som "en dum och bortskämd unge", vars miljöengagemang "drivs av en vänsterlobby i utbyte mot att hon slipper gå i skolan". 

Även Rihanna får sig en rejäl känga från Ranaut.

"Vad är så speciellt med henne? Hon kan skaka på sin rumpa och exponera sin röv rakt in i kameran samtidigt som hon sjunger. Ja, det var allt. Inget annat.", skriver hon i en tweet och refererar till uppståndelsen kring Rihannas engagemang.

Foton eldas upp 

En bild på Thunberg eldas upp i New Delhi. Foto: Dinesh Joshi/TT

Det är inte bara indiska kändisar som reagerat med ilska på Thunbergs och Rihannas engagemang. Även böndernas motdemonstranter, sympatisörer till den sittande regeringen, rasar mot dem – bland annat genom att bränna upp foton på dem. 

Polisutredning inledd 

Thunbergs tweet, där hon hänvisat till ett dokument om information för hur man kan engagerade sig i den indiska frågan, har dessutom lett till att indisk polis inlett en polisutredning. 

Indiens premiärminister Narendra Modi. Foto: Pontus Lundahl/TT

Men utredningen är inte riktad mot Thunberg i sig, utan skaparna av dokumentet – som, enligt NDTV, polisen menar uppviglar till konflikter mellan inhemska grupper och som spär på ogillande mot den indiska regeringen ledd av Narendra Modi

Läs mer

Gretas nya Twitter-hån mot Trump: "En glad gammal man"

Här pikar Greta republikanerna efter inträdet i Parisavtalet

Fyra avrättade efter en våldtäkt i Indien

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!