Ashley Vanderbilt lämnade QAnon.
Ashley Vanderbilt lämnade QAnon. - Foto: Foto: Privat och Dario Lopez-Mills/AP/TT

Hon lämnade QAnon: "Teorierna tog över hela mitt liv"

Det började med ett videoklipp på TikTok. Några veckor senare var Ashley Vanderbilt, 27, totalt insnärjd i konspirationsteorin QAnon, utan att ens veta om det. För Nyheter24 berättar Vanderbilt hur det gick till – och hur hon lyckades lämna gruppen.


Ashley Vanderbilt är 27 år gammal och lever, i många avseenden, ett helt normalt amerikanskt liv. Hon bor i den idylliska kuststaden Myrtle beach, South Carolina. Hon är förlovad med sin man Kenneth och tillsammans har de en fyraårig dotter vid namn Emmerson. 

Ashley Vanderbilt tillsammans med dottern Emmerson och fästmannen Kenneth. Foto: Privat

Men fram till för bara några veckor sedan var det inte familjelivet som upptog majoriteten av Vanderbilts liv – istället var det konspirationsteorin QAnon. Läs mer om vad QAnon är här. 

"Ju mer information jag fick, desto läskigare blev det"

Samtidigt som Joe Biden och Donald Trump var i full gång med sina kampanjer inför presidentvalet 2020 började Vanderbilt, som var arbetslös vid tidpunkten, stöta på konspiratoriska videoklipp på appen TikTok. De visade bland annat hur USA skulle bli en kommuniststat efter valet och hur kristna skulle börja avrättas.

Foto: Jens Kalaene/AP/TT

Hon minns hur hon kontaktade en vän, som var en hängiven Trump-supporter, för att fråga om det fanns någon sanningshalt i det hon sett om det kommande valet. Vännen bekräftade att det var sant och skickade fler klipp och länkar till Vanderbilt.

– Det var som en snöbollseffekt. Det började med ett klipp om något litet, som inte var särskilt kontroversiellt. Men ju mer information jag fick, desto läskigare blev det och när det väl blev läskigt ville jag veta mer och omge mig med människor som hade den här så kallade "kunskapen", förklarar Vanderbilt för Nyheter24.

"Ingen aning om att jag var en del av QAnon"

Det dröjde inte länge innan Vanderbilt spenderade större delen av sin vakna tid i QAnon-relaterade Facebookgrupper och chattgrupper i appen Telegram, utan att hennes anhöriga visste om det. 

Foto: Naina Helén Jåma/TT

– Jag spenderade majoriteten av min tid varje dygn på QAnon. Jag tittade konstant i de här grupperna under dagen och följde livesändningar på Facebook i över två timmar varje kväll. Jag var så paralyserad av rädsla att jag ville vara uppdaterad, för då var jag åtminstone beredd på vad som skulle hända, säger Vanderbilt och fortsätter:

– Ändå hade jag ingen aning om att jag var en del av QAnon. Ingen aning alls, säger hon och beskriver hur många QAnon-anhängare har en förmåga att få deras alternativa fakta att verka både trovärdiga och verkliga.

"Allt de säger blir till ett logiskt pussel"

Johan Pérez/Pexels

Vanderbilt betonar att ingen inom QAnon tvingar någon annan att tro på deras teorier, men att hon tror att många, likt henne själv, sugs in i rörelsen genom relativt okontroversiella idéer.

– Ingen skulle ha fått mig att bli delaktig i allt det här om de började med någon av deras sjukaste idéer, till exempel att Ellen DeGeneres och Hillary Clinton torterar barn. Sånt börjar man tro på senare, när teorierna sakta byggts upp. Allt de säger blir till ett logiskt pussel då. Det verkar plötsligt rimligt, säger Vanderbilt.

Hillary Clinton. Foto: Mary Altaffer/TT

Vanderbilt förklarar att QAnon bygger på en enkel, men effektiv, psykologisk logik: om du hör någonting tillräckligt många gånger, då kommer du till slut att börja tro på det. 

När Donald Trump, som enligt Vanderbilt ses som sänd från gud i QAnon-kretsar, vid upprepade tillfällen sagt att media ljuger blev det därför en sanning. 

"Teorierna tog över hela mitt liv"

För Vanderbilt var det isoleringen efter att ha blivit uppsagd från sitt jobb och en begynnande depression, i kombination med en vilja att skydda sin familj, som drev henne allt djupare in i QAnon. 

– Min fästman såg hur teorierna tog över hela mitt liv, säger hon. 

Ashley Vanderbilt och hennes fästman Kenneth. Foto: Privat

Men det var också hennes familj som till slut fick henne att inse orimligheten i idéerna hon så hängivet trott på. När presidentinstallationen ägde rum i januari nådde hon, för första gången, ut till sin familj för att dela sin oro.

– Jag var livrädd. Installationen var som att se sin värsta mardröm bli till verklighet. Jag grät och ringde min mamma. Hon försökte lugna ner mig och sa att jag var trygg. I slutet av vårt samtal frågade hon om hon hade fått mig att må bättre och jag svarade bara "NEJ!", säger Vanderbilt.

Biden under presidentinstallationen den 20 januari. Foto: Caroline Brehman/TT

Efter att ha smält samtalet med sin mamma, och efter att ha sett nya konspirationsteorier om att Trump skulle återvända till makten den 4 mars, började dock Vanderbilt se QAnon i ett nytt ljus.

– Plötsligt gick det inte rent logiskt att se hur Trump, efter att Biden svurits in, skulle kunna återvända när hela världen såg på. Det kändes bara så orimligt och det var nog vändpunkten. Då lämnade jag QAnon bakom mig för gott.

Nu försöker Vanderbilt dela sin historia med andra, i hopp om att fler ska ta sig ur det konspiratoriska mörker som idag är många QAnon-anhängares verklighet. 

Läs mer

Allt du vill veta om konspirationsteorin QAnon

QAnon-politikern Marjorie Taylor-Greene sparkas från utskott

Här är galnaste konspirationsteorierna om Trumps coronasmitta

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!