Ett föräldrapar i Sverige lämnade tillbaka sitt adoptivbarn – efter 1.5 år.
Ett föräldrapar i Sverige lämnade tillbaka sitt adoptivbarn – efter 1.5 år. - Foto: Foto: Michael Probst/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

Föräldrar lämnade tillbaka adoptivbarn – efter 1,5 år

Två föräldrar, bosatta i Jönköpings län, ångrade sin adoption – 1,5 år efter att de tog emot barnet. Nu har de "lämnat tillbaka" adoptivbarnet i ursprungslandet.


Ett föräldrapar i Jönköpings län ska ha adopterat ett barn i förskoleåldern från ett annat land, för att sedan ångra sig av okänd anledning – 1,5 år senare. Nu har de "lämnat tillbaka" barnet till ursprungslandet.

"Inte varit med om något liknande"

Det hör inte till vanligheterna att adoptivbarn lämnas tillbaka och enligt en socialsekreterare i kommunen har hon aldrig upplevt något liknande.

– Det här är väldigt udda. Jag har inte varit med om något liknande och inte mina kollegor heller, säger socialsekreteraren till SVT Jönköping

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eftersom fallet är så pass unikt har kommunen inte vetat hur de ska agera och därför har de kontaktat Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i hopp om att få någon slags vägledning i ärendet.

– Vi vet inte riktigt vad regelverket säger och hoppas få svar på det, säger socialsekreteraren.

Utrikesdepartementet är nu inblandade

Eftersom barnet redan befinner sig utomlands är det Utrikesdepartementet (UD) som tar beslut i ärendet, snarare än kommunen, och efter att socialnämnden varit i kontakt med dem har de nu gett direktiv om att barnet ska omhändertas. 

Utrikesdepartementet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

- Vi känner till detta fall men kan inte uttala oss i enskilda ärenden, skriver Mats Samuelsson vid presstjänsten på UD till Nyheter24

Samuelsson förklarar dock att UD arbetar i enlighet med 1996-års Haagkonvention eftersom ärendet gäller ett barn i en internationell kontext.

– I sådana ärenden kan UD, i egenskap av centralmyndighet för konventionen, ha en förmedlande roll mellan den svenska myndigheten och myndigheten i det andra landet som man vill samarbeta med.

Läs mer:

Nu är det tillåtet för samkönade par att adoptera i hela USA

4-åring hölls instängd på barnhem – här får han frisk luft för första gången

Rekordökning av samtal till Bris: "Var extra uppmärksam"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!