Så ser coronaläget ut runt om i Europa.
Så ser coronaläget ut runt om i Europa. - Foto: Unsplash

Corona: Så ser läget ut i resten av Europa

Hur ser det ut i andra europeiska länder nu för tiden? Ja, i jämförelse med dem har vi i Sverige det ganska chill med restriktioner. Italien, bland flera, går nämligen in i total lockdown under hela påskhelgen.


I flera storstäder i Sverige har det pågått demonstrationer mot den svenska coronastrategin – specifikt de restriktioner som arrangörerna och anhängarna menar inskränker på människors frihet.

Tittar vi däremot längre söderut, förstår vi snabbt att restriktionerna i Sverige inte alls är lika stränga.

Italien

Ett av de snabbast och hårdast drabbade länderna är i ännu ett allvarligt läge. I hälften av landet, bland annat städer som Rom och Milano, är det tomt på gatorna och i butikerna, skolorna och restaurangerna är stängda. Tre fjärdedelar av landet inräknas i en så kallad röd eller orange zon. De få gånger det är tillåtet att lämna hemmet är för jobb eller hälsoskäl. Inför påsken kommer landet gå in i total lockdown.

Polen

Fram till tidigast den 9 april kommer hotell, gym, badhus, köpcentrum och skolor hålla stängt i Polen. Innan dess har restauranger och skolor för äldre barn haft stängt ett bra tag.

Ukraina

Liksom Polen har Ukrainas huvudstad nu gått in i en tre veckor lång lockdown, vilket drabbar restauranger, skolor och icke-livsmedelsbutiker.

Bulgarien

Oron över ännu en coronavåg har satt skräck i Bulgarien, vars regering bestämt att stänga ned restauranger, icke-nödvändiga butiker, förskolor och skolor. Nedstängningen gäller från och med måndag och tio dagar framåt. Efter det går landet till val.

8 545 personer, vilket är rekordmånga, vårdas på intensivvården i landet.

Spanien

Till skillnad från i Stockholm, där munskydd i kollektivtrafik och på andra specifika platser är en rekommendation, är det i Spanien ett krav. Det gäller alla personer över sex år gamla och på allmänna platser inomhus samt i kollektivtrafiken. I somliga regioner gäller kravet även utomhus. Spanien införde även ett nationellt nattligt utegångsförbud som sträcker sig fram till början av maj, och i påsk ökar restriktionerna kring resande.

Frankrike

I Paris och 15 andra områden i Frankrike infördes nyligen en lockdown, dock inte lika strikt som tidigare nedstängningar. Bland annat innebär reglerna att de 21 miljoner drabbade invånarna inte får resa mellan olika regioner eller längre än en mil från sitt eget hem, om resan är icke-nödvändig. Likt Spanien är det utegångsförbud i Frankrike mellan sju på kvällen till sex på morgonen. Livsmedelsaffärer, apotek, chokladbutiker, florister och musikaffärer tillåts ha öppet då de räknas som nödvändiga. Restriktionerna gäller en månad framåt. Landet har även rekordmånga intensivvårdspatienter, hela 4 353 stycken.

Tjeckien

Tjeckien har toppat listan över högst smittspridning i EU de senaste två veckorna. Därför har landet valt att stänga ned delar av samhället, bland annat förskolor och skolor. Restriktionerna innefattar även ett reseförbud mellan distrikten.

Portugal

Portugal har sedan januari befunnit sig i ett nödläge, men sedan i mars har de sakta börjat öppna olika verksamheter så som förskolor och skolor för yngre.

Tyskland

För första gången sedan december får museum, butiker, frisörsalonger och liknande i Tyskland öppna. Men i staden Tübingen i sydvästra delen av landet har de valt att göra något som sticker ut från resten av världen – de har nämligen införskaffat så kallade "dagspass". Dagspassen ger invånarna möjlighet att på gå restauranger, shoppa och uppleva kultur som ett alternativ till nedstängningar. I Tübingens centrala stadsdelar har regeringen placerat ut teststationer för snabbtest av covid-19. Är du frisk? Lyllo! Då får du nämligen ett pass som ger tillträde till diverse restauranger, teatrar och affärer. Om det känns lite dystopiskt? Jo, tack.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!