De fyra partierna har kommit överens.
De fyra partierna har kommit överens. - Foto: Fredrik Persson/TT, Janerik Henriksson/TT, Lars Schröder/TT, Henrik Montgomery/TT

Historiska förslaget: M, SD, L och KD lägger fram gemensam migrationsplan

För första gången någonsin har Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna lagt fram ett gemensamt förslag på migrationspolitiken.


Inför söndagens partiledardebatt har partierna M, SD, KD och L tillsammans kommit överens om ett förslag på migration, något de presenterar i ett gemensamt pressmeddelande.

Sju punkter

I grunden handlar förslaget om en strängare migrationspolitik och de presenterar även ett antal punkter som de menar sammanfattar propositionen:

  • Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas
  • Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen
  • Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas
  • Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande
  • Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas
  • Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas
  • Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas

"Ansvarslös"

Enligt Moderaternas ledare Ulf Kristersson handlar det om att dessa fyra partier, som alla vill byta ut den nuvarande regeringen vid nästa val, kommer överens. Enligt honom är regeringens nya invandringspolitik "rent ut sagt ansvarslös".

– Vi har så otroligt stora integrationsproblem i Sverige och de märks varje dag, snart inom alla tänkbara samhällsområden. Från barn som inte klarar skolan till grov kriminalitet och allt däremellan, säger Kristersson till Aftonbladet TV.

Alla eniga

Resterande partiledare är eniga om att detta är nödvändigt för att skapa en hållbar invandring och migrationspolitik. På Facebook skriver Ebba Busch (KD) att det är ett steg som förebygger osäkerhet och konflikt.

”Med detta visar vi att det är vi som kan lägga fram en brett förankrad migrationspolitik som sannolikt har stöd av tre fjärdedelar av riksdagen. En migrationspolitik som håller i längden och inte orsakar ännu mer osäkerhet och konflikt. Den nuvarande regeringen kan inte göra det, eftersom varje beslut måste godkännas av Miljöpartiet”.

"Nollvision"

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är nöjd med resultatet, men pekar också på att det är ett av många steg framåt för Sverigedemokraternas politik:

"Förslaget i sig ligger som sagt långt ifrån vad som egentligen behöver göras för att få Sverige på rätt köl igen. Vi behöver fortfarande en nollvision för all asylrelaterad migration och en återvandring som innebär ett nettominus", skriver han i en debattartikel.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!