Ojämn fördelning av coronavaccin mellan länderna kan drabba hela världen.
Ojämn fördelning av coronavaccin mellan länderna kan drabba hela världen. - Foto: Unslpash & Pexels.

Ojämn fördelning av vaccin kan drabba hela världen

Att enbart prioritera höginkomstländer när det kommer till fördelning av vaccin kan få allvarliga konsekvenser för hela världen. Det menar hälsoföreståndaren Gavin Yamey.


Ungefär 1,7 miljarder vaccinationer har gjorts hittills världen över. I många länder är över en tredjedel av befolkingen färdigvaccinerade. Men i vissa låginkomstländer har inte ens 0,1 procent av invånarna fått vaccin. 

– Med den vaccinationstakt vi har nu kommer pandemin bara att fortsätta att rasa på, år efter år efter år, säger Gavin Yamey, föreståndare för Center for Policy Impact in Global Health vid Duke Global Health Institute i North Carolina i USA, till Dagens Nyheter. 

Han menar på att den ojämna fördelningen av vaccin kommer drabba hela världen. 

Handlar om solidaritet, folkhälsa och ekonomi 

Gavin Yamey tycker att man borde ge mer vaccin till låginkomstländer, inte bara ur ett solidariskt syfte, utan även för att "ingen är säker förrän alla är säkra". 

– Om vi låter viruset sprida sig okontrollerat någonstans kan det komma tillbaka och hemsöka oss i den rika delen av världen. Det har vi redan sett, säger han till Dagens Nyheter. 

Han förklarar att det inte går att skydda något land från de mutationer som kan uppstå i de länder som bortprioriteras. Mutationer som kan hota vaccinets effektivitet. 

"Rika länder bör donera till Covax"

Gavin Yamey förklarar även att det skulle påverka ekonomin i de rika delarna av världen, om de fattiga länderna lämnas utan vaccin. Det förväntas nämligen leda till minskad export och störningar i försörjningskedjor. 

Yamey vill att de rika länder som har tillgång till mycket vaccin ska skänka doser till Covax, Covid-19 Vaccines Global Access, som är till för att de länder som saknar egna vaccinavtal ändå ska få tillgång till vaccin.

– Enligt våra bästa uppskattningar här på Duke University finns det ungefär 200 till 300 miljoner doser som ligger i kylskåp som de rika länderna inte behöver. Det är extradoser, och länderna bör donera dem till Covax omedelbart för att se till att människor får en spruta i armen, säger han till Dagens Nyheter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!