Hackarna som ligger bakom it-attacken som drabbat Coop kräver nu 600 miljoner kronor.
Hackarna som ligger bakom it-attacken som drabbat Coop kräver nu 600 miljoner kronor. - Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Efter it-attacken – nu kräver hackarna 600 miljoner kronor

Coop-butiker över hela landet har tvingats hålla stängt under helgen på grund av kassahaveri. Detta grundar sig i att Coops leverantör utsatts för en it-attack. Nu kräver hackarna, Revil, cirka 600 miljoner kronor.


Det var i fredags som majoriteten av alla Coop-butiker i Sverige tvingades stänga på grund av kassahaveri. 

Det visade sig handla om en it-attack mot mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som är leverantör till Visma Esscom, som i sin tur är Coops leverantör. 

Nu kräver ransomware-hackarna Revil cirka 598 miljoner kronor i bitcoin för att låta Kaseya få kontroll över sitt egna system igen, enligt en uppdatering på Revils blogg. 

Om Kaseya betalar pengarna ska det ta en timme att återställa deras system, skriver Revil.

Tusentals företag drabbade

Totalt ska över 1000 företag världen över ha drabbats av it-attacken. Några av de svenska företagen som påverkats är Coop, Apotek Hjärtat och SJ. 

Under helgen kunde vissa Coop-butiker i Sverige öppna, då de kunde lösa kassaproblemet genom att ta emot betalningar via butikens egna app. 

Biden har tillkallat FBI

Under helgen kommenterade USA:s president Joe Biden händelsen och beordrade en utredning av it-attacken. Han spekulerade då kring ifall den ryska regeringen kan ha något med attacken att göra. 

– Den första tanken är att det här inte var den ryska regeringen, men vi är inte säkra ännu, sa presidenten under en pressträff i lördags.

Enligt amerikanska FBI kan det handla om samma hackare som förra månaden utförde en attack mot den brasilianska köttproducenten JBS. Det slutade med att företaget betalade en lösesumma på cirka 100 miljoner kronor i bitcoin, skriver SVT Nyheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!