Nyheter24 har intervjuat två klimatforskare.
Nyheter24 har intervjuat två klimatforskare. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Bertil Enevåg Ericson/TT, Rhein-Erft-Kreis/TT

Klimatexperterna: Så stor är risken att Sverige drabbas av översvämningar likt Tyskland

Nyheter24 har intervjuat två klimatexperter angående de dramatiska händelserna som just nu utspelar sig i Tyskland och Belgien. Kommer översvämningar ske i Sverige också och var detta väntat av forskare?


Extrema skyfall och översvämningar har drabbat Tyskland och Belgien de senaste dagarna. Hittills har 126 personer dött och över 1 000 nära och kära saknas.

Riskerna för Sverige

Nyheter24 har intervjuat meteorologen och klimatforskaren Martin Hedberg och frågat hur riskerna ser ut för att Sverige ska drabbas av lika extremt väder.

– Det finns absolut risker för att sådana extrema skyfall och översvämningar kan drabba Sverige. Sedan beror det också på infrastrukturen i den drabbade staden. Är marken mer platt så stannar ju vattnet kvar, jämfört med en mer alpin terräng där vattnet på så sätt kan rinna bort.

Forskaren förklarar att sådana översvämningar ger upphov till andra skador i samhället, såsom i hus och hem eller järnvägarna och menar att det kommer bidra till ytterligare kostnader.

"Inträffar även här"

Nyheter24 har också pratat med Markku Rummukainen,  professor i klimatologi vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds Universitet.

– Extremer som skyfall och översvämningar drabbar också Sverige, det finns flera tillfällen de senaste åren med skyfall som har ställt till det i olika delar av landet, säger klimatforskaren Markku Rummukainen.

Relativt

Både Rummukainen och Hedberg menar att definitionen av vad som är extremt beror på vad man är van vid.

– Olika delar av världen har olika typiska väder och därmed också olika väderextremer. Så någonting som är extremt någonstans kan vara ganska vanligt någon annanstans, och omvänt, säger Rummukainen.

– Allting är relativt och vad vi svenskar är vana med kommer att förändras, menar Hedberg.

"Blir vanligare och mer extremt"

På frågan om dessa radikala väderförhållanden är något vi svenskar behöver vänja oss vid, menar båda forskarna att det är något vi i princip kommer tvingas göra:

–Ja. Däremot är luftfuktigheten mer söderut högre, vilket ofta är en faktor till mer extrema väderförhållanden, säger Hedberg.

Rummukainen förklarar att värmeböljor, globalt sett, kommer ske allt oftare och bli mer intensiva.

– Extrema skyfall blir också mer förekommande på många håll. Sådant som varit ovanligt blir vanligare. Hur stora förändringarna blir över tid beror på hur vi lyckas minska utsläppen och därmed klimatförändringen.

Är detta extremväder väntat av klimatforskarna?

– Ja, det skulle jag säga. Det folk kanske inte förstår när en forskare intervjuas, är att de inte kan presentera siffror de inte är helt säkra på. Därför presenterar de oftast ett medelvärde som tagits fram i forskningen, men sådana extrema väder har varit väntat, säger Hedberg.

– Klimatforskarna förväntar sig fler och större väderextremer. Värmeböljan i Nordamerika hade knappast kunnat inträffa utan den globala uppvärmningens påverkan. Utöver att den globala uppvärmningen ökar temperaturen generellt, kan den också ha bidragit till torkan på sina håll, vilket skapat förutsättningar för intensivare värme. Huruvida klimatförändringen även påverkar sådana stora vädersystem som starka och långvariga högtryck, som fört in varm luft i regionen, är ännu inte klarlagt. Tillfälligheter kan till viss mån också spela in. Oavsett, inte minst när flera faktorer samspelar, kan man få de mest extrema förhållandena, avslutar Rummukainen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!