hospice
Hospicesköterskan berättar om ett oförklarligt fenomen som händer för många innan de dör. - Foto: Skärmdump från "hospicenursejulie" på Tiktok. Janerik Henriksson/TT

Fenomenet som händer innan många dör – förbryllar experterna

Amerikanska Julie McFadden, som arbetar som hospicesköterska, sprider kunskap om döden genom sitt konto på Tiktok. Flera av hennes klipp har blivit virala och i ett förklarar hon något som händer när en människa dör – som inte kan förklaras.


Vad som händer när vi dör är det ingen levande person som vet säkert, men alla har sina egna tankar och teorier om det. Några som varje dag möter människor i livets slutskede är vårdpersonal på sjukhus och inom hospicevård.

Hospice erbjuder palliativ vård, vilken fokuserar på att lindra symtom och göra den sista tiden värdig för både den som är sjuk, och anhöriga. Men fokuset ligger alltid på personer som ligger för döden. Den palliativa vården kan ske både på särskilda boenden och i hemmet, enligt 1177.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men att prata om döden är för många svårt, och detta är något som hospicesköterskan Julie McFadden vill ändra på. Genom sitt Tiktok-konto "hospicenursejulie", med över 470 000 följare, vill hon sprida kunskap – om både det vackra och fula – med döden.

"Ser du vad jag ser?"

Under sina 14 år som sjuksköterska, och cirka 4-5 år som hospicesköterska, har McFadden mött många människor som snart kommer att dö. I sina videos pratar hon om vad man som anhörig ska förbereda sig på, och vilka olika skeenden som är att vänta.

Men i ett av klippen pratar hon om ett särskilt fenomen som hon menar att experter inom området har svårt att hitta en förklaring till. Ungefär en månad innan personen går bort, upplever de att de får besök av nära och kära som dött, ibland genom drömmar och ibland kan de fysiskt se dem framför sig.

– De kan faktiskt fråga oss "Ser du vad jag ser?", berättar McFadden.

Fenomenet händer så ofta, ungefär hos en tredjedel, att det finns med i informationen som anhöriga och patienten får. Julie McFadden förklarar att patienterna inte uppfattar det som något skrämmande, utan som en tröst.

– De säger ofta att de skickar med ett meddelande som "Vi kommer och hämtar dig snart", eller "Oroa dig inte, vi hjälper dig".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!