bluffsms
Myndigheter och polisen varnar nu för den mängd bluffsms som skickas ut av bedragare. - Foto: Pexels, Skärmdump och Fredrik Sandberg/TT

Bluffstorm av falska SMS om leveranser – nu varnar polisen

I takt med att nätshoppingen skjuter i höjden strömmar även bluffsms ut till svenskarnas telefoner. Bedragarna uppmanar till att fylla i personuppgifter och betala för falsk frakt, och mängden sms har fått polisen att gå ut med en varning.


Efter det enorma trycket på nätshopping under Black Week och den redan intensiva julhandeln har flera konsumenter fått ett, eller flera, sms om att fylla i uppgifter inför ens kommande leverans.

Foto: Skämdump

I meddelandet kan det exempelvis stå ”Vi har försökt leverera ditt paket, kontrollera dess status här” och "Vi har ett paket till dig, planera leverans" tillsammans med en länk. Ofta skickas flera liknande sms till samma person.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Den som fått länken uppmanas sedan betala en mindre summa för frakt, ladda ner en app eller fylla i personuppgifter. Men man ska aldrig klicka på en länk om man inte är helt säker på var de kommer ifrån, skriver Polisen på Facebook.

Klicka inte på länken om falska leveranser

Även om det ofta är en mindre summa som bedragaren frågar efter om man klickar på länken, som man inte ska klicka på, får de tillgång till privata bankuppgifter.

Flera av de sms som skickas ut kommer från en avsändare som kallar sig Yours, ett företag som är känt hos polisen sedan tidigare.

– Jaja, jag har själv fått sms därifrån så dem känner vi till väl. Detta kommer inte från Sverige utan från anonymiserade servrar från annan ort ute i världen. Att jaga dem är väldigt, väldigt komplicerat, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum, till Aftonbladet och fortsätter:

– Skickar någon, oavsett vem, ett sms och säger att du ska ge ut inloggningsuppgifter, bankdosekoder eller liknande då ska du inte göra det.

Foto: Erika Oldberg/TT

Vad är Flubot för app?

Men det finns även sms från bedragare som uppmanar till att ladda ner appar till mobilen. En av dessa appar är den skadliga spionappen Flubot, och den sprider sig snabbt, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Främst påverkade är användare av Android-enheter.

"Spårningsappen är spionprogrammet som stjäl lösenord och annan känslig information. Det kommer också att komma åt kontaktinformation och skicka ut ytterligare textmeddelanden, vilket innebär att spionprogramvaran sprids ytterligare", skriver de på sin hemsida.

För att undvika att drabbas ska man inte klicka på länken, aldrig installera appar som uppmanas via textmeddelanden, vara extra vaksam och hålla koll på din leverans på företagets hemsida istället – och radera meddelandet.

Så gör du om du laddat ner Flubot

  • Genomför en fabriksåterställning av enheten.
  • Ska du ställa in enheten efter återställningen genom att återställa från en säkerhetskopia bör du inte återställa från säkerhetskopior som skapats efter att du laddat ner appen. Enheten riskerar då åter att infekteras.
  • Byt lösenord till konton som du loggat in på efter att din enhets infekterats.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått ett sånt här sms?
Tack för din röst!