Man med rullator och pengar i kuvert.
Den anonyma donationen går inte att lösa in. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Alzheimerfonden fick 320 000 kronor – nu bränns pengarna upp

En anonym donation till Alzheimerfonden på 320 000 kronor i sedlar kan inte lösas in, eftersom det inte går att ta reda på var pengarna kommer ifrån. Nu eldas pengarna upp och blir till fjärrvärme.


I januari 2019 kom ett anonymt brev till Alzheimerfonden kontor. I brevet fanns ett nummer av Svensk Damtidning, 320 000 kronor i 500-sedlar och en lapp, rapporterar DN. 

På lappen hade avsändaren beskrivit hur pengarna inte var insatta på något konto då personen hade tröttnat på bankernas obefintliga ränta. Avsändaren beskrivs även vara glömsk. Personen skriver hur man hoppas att pengarna nu ska komma till god nytta, och hjälpa många. 

Kan inte lösas in 

Alzheimerfonden försökte lösa in sedlarna hos Riksbanken, men blev då tillsagda att det krävs en redogörelse varifrån ägaren har fått pengarna ifrån. Men det fanns ju varken namn eller adress på brevet. 

Hoppet att kunna rädda pengarna som riskerar att brinna inne har funnits sedan 2019. Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden, har tagit hjälp av en jurist att driva fallet i förvaltningsdomstolen. 

Men för några veckor sedan fick Liselotte Jansson reda på att pengarna skulle makuleras eller eldas upp, enligt DN. 

Nu ska pengarna eldas upp. Foto: Henrik Montgomery/TT

“Ingen möjlighet att göra undantag”

Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken, beklagar situationen men håller fast vid de rådande reglerna. 

– Vi har föreskrifter som säger att om vi ska lösa in ogiltiga sedlar så måste vi veta var sedlarna kommer från. Det får inte finnas någon anledning att anta att sedeln härrör från brott eller brottslig verksamhet. Och nu är det väl inte så att vi tror att just den här donationen kommer från en skurk. Men det är väldigt viktigt för oss som myndighet att alla behandlas lika. Det finns ingen möjlighet att göra undantag, förklarar hon för DN.

“Sedlarna blir till fjärrvärme” 

Alzheimerfonden kommer inte heller få tillbaka sedlarna. Riksbanken har rätt att behålla sedlarna, även om de inte kan lösas in, eftersom de inte har något värde. 

– De här sedlarna finns det ju väldigt många av. Om vi inte kan lösa in sedlarna så behåller vi dem. Sedlarna blir till fjärrvärme, säger Susanne Meyer Söderlind. 

Liselotte Jansson på Alzheimerfonden beskriver det här som ett stort problem, och att regelverket borde anpassas för ideella organisationer som får pengar till välgörande ändamål.  

– Vi får ofta testamenterade donationer och det är omöjligt för släktingar att veta varför moster Anna med alzheimer hade 100 000 kronor hemma. Det måste finnas ett undantag för oss. Riksbanken kan ju inte jämföra oss med ryska oligarker, säger hon till DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!