Hund, julmat och katt
Det här är det värsta farorna för husdjuren under julen. - Foto: Johan Nilsson/TT och Pexels

Julens värsta faror för katt och hund – maten, växterna och pyntet

Jul och nyår är förknippat med god mat, fint julpynt, vackra julblommor och stora sammankomster. Men det kan innebära stor fara för våra husdjur. Det här kan du som djurägare kan göra för att undvika olyckor för din hund eller katt under julen.


Jul och nyår innebär många faror för våra pälsiga familjemedlemmar. Exempelvis julpynt som kan fastna i tarmen eller mat och växter som är giftiga. Dessutom brukar julhelgerna innebära mycket stök, höga ljud och blinkande ljus vilket kan stressa upp husdjuren

Pandemin har lett till en lavinartad ökning av husdjur, vilket också innebär att det inför årets högtidsfirande finns extra många nya hund- och kattägare, skriver Lassie Djurförsäkringar i ett pressmeddelande. 

Det här är tipsen och förberedelserna husdjursägare kan tänka på inför julen. 

Vad ska hundar inte äta på julbordet? 

All mat med fett, salt och som innehåller choklad bör hållas strängt borta från hundar och katter. Fett kan ge ditt husdjur bukspottskörtelinflammation och salt kan förgifta. Även deg som jäser, alkohol, lök, pepparkakor, russin och vindruvor innehåller också ämnen som kan göra hundar och katter väldigt sjuka. 

En bra tumregel kan också vara att aldrig lämna julbordet utan tillsyn, för att undvika att en matglad hund passar på att nalla bland godsakerna. 

Vilket julpynt kan vara farligt för husdjur? 

Glittrande och skinande julgranskulor är lockande för både hundar och katter. Därför kan det vara bra att välja julpynt i plast istället. Även diverse girlanger och snören kan fastna i tarmarna om husdjuret får för sig att tugga på det. 

Ett tips är att använda sladdlös julgransbelysning, och att fästa julgranen med fiskelina för att undvika att den välter. Undvik också gödningsmedel i vattnet till julgranen ifall husdjuret dricker av det. 

Undvik glaskulor i julgranen! Foto: Pexels

Vilka julblommor är farliga för husdjur? 

Några av de vanligaste julblommorna kan faktiskt göra din hund eller katt riktigt sjuk. Undvik julstjärna, liljor, amaryllis, julros, mistel, tazett, tidlösa och narcisser. Tulpaner och hyacinter bör också undvikas, och då framförallt löken. 

Hur undviker man att hunden blir stressad på julafton och nyår? 

Det kan vara bra att under dagen, innan gästerna kommer, gå en långpromenad med din hund, så att den blir trött. Hemma kan man sedan gömma mat som hunden får nosa sig fram till, för att på så sätt hålla den aktiverad och sysselsatt. Ett ben att tugga på kan också hålla den distraherad, men undvik hårda märgben för att skona tänderna. 

Både hundar och katter behöver ha en lugn plats som den kan söka sig till om den blir stressad. Men stäng inte in ditt husdjur i ett rum! Det brukar göra stressen och oron värre. 

Hur märker man om sitt husdjur mår dåligt? 

Håll koll på om din katt eller hund blir slö, börjar darra, kräkas, eller på något annat sätt får ett förändrat allmäntillstånd. Då ska du kontakta veterinär! Detsamma gäller om du vet att ditt husdjur fått i sig något giftigt. 

Om ditt husdjur springer runt mer än vanligt, eller tuggar mycket på saker, kan den vara stressad. Då behöver den gå ut på en promenad eller gå undan till en lugnare plats. 

Om hunden blir stressad kan den behöva komma ut. Foto: Pexels

Vad ska man tänka på under långa bilresor med sitt husdjur? 

Julhelgerna brukar ofta innebära långa bilresor, vilket inte brukar vara populärt bland många hundar och katter. För att undvika trafikfaror bör du alltid ha ditt djur i bur. Tänk också på att inte ha det för kallt i bilen, och lämna heller inte ditt djur i en kall bil. 

Blir din hund eller katt stressad finns det sprayer som innehåller feromoner som gör dem lugna och harmoniska. Du kan även fråga en veterinär om preparat som kan motverka illamående. Om ditt husdjur inte är van vid att åka bil, kan det vara en bra idé att öva några gånger innan den längre resan.

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!