Breivik och förödelsen i Oslo
Anders Behring Breivik vill friges. Idag inled den fyra dagar långa rättsprocessen. - Foto: Ole Berg-Rusten/NTB och Thomas Winje Øijord / TT

Breivik vill släppas tidigare – idag prövas fallet i rätten

För elva år sedan utförde Anders Behring Breivik ett av Norges blodigaste terrorattentat där 77 personer dödades. Idag kommer Breivik höras i rätten om villkorlig frigivning.


Den norske terroristen Anders Behring Breivik dömdes för elva år sedan till förvaring, landets strängaste straff, på obestämd tid, men yrkar nu för att bli frigiven tidigare. 

Norska åklagarmyndigheten nekade begäran om villkorlig frigivning, då man menade att Breivik fortfarande är samhällsfarlig. Nu tas fallet upp i Telemark tingsrätt. Prövningen inleddes under morgonen och väntas ta tre dagar. 

“Med tanke på bakgrunden så är det här ett speciell mål men rättsligt kommer det prövas på precis samma sätt som alla andra”, säger Kristin Bart-Larsen, domare i Telemark tingsrätt. 

Breivik, som 2017 bytte namn till Fjotolf Hansen, dödade 77 personer den 22 juli 2011 i ett terrordåd med högerextrema motiv. Åtta personer dog i Oslos regeringskvarter efter att en hemgjord bomb detonerade. Några timmar senare sköt Breivik ihjäl 69 personer på ön Utöya. Dådet är ett av Oslos värsta attentat i Norges efterkrigstid.

Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Anders Breivik klev in i salen med högerextrem skylt

Rättegången hålls i fängelset och åhörare kan följa den via länk. Tre vittnen ska höras, en psykiater och två personer från Kriminalvården. I ett handskrivet brev som läses upp av riksåklagare Hulda Karlsdottir skriver Breivik: "Jag begär härmed villkorlig frigivning vid slutet av min strafftid".

Breivik kommer under dagen hålla anförande om varför han anser att han ska släppas fri. Nyhetsbyrån NTB har fått tillstånd att filma hela rättegången. Däremot har riksåklagaren begärt om att Breiviks inlägg inte ska sändas. Man menar att detta skulle ge honom en plattform för sitt budskap, vilket inte är önskvärt, säger riksåklagare Hulda Karlsdottir till NTB

Under morgonens rättegång har Breivik heilat flertalet gånger, och haft med sig A4-papper med texten: " Stop your genocide against our white nation" fastklistrat på sin portfölj. Något som inte uppskattades av domaren som gett Breivik en tillsägelse, skriver NRK.

"Tar avstånd från våld och terror"

Under dagens rättegång menar Breivik att han tar avstånd från sitt forna jag, och att han istället kommer kämpa för civil kreativitet i den nordiska motståndsrörelsen. 

"Jag tar idag starkt avstånd från våld och terror samt objektiven i manifestet. Jag ger härmed mitt hedersord på att detta ligger bakom mig för alltid" säger Breivik. Han menar att den "gamle Breivik" är död och att han är villig att göra alt domstolen kräver för att få friges skriver NRK

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!