Nya coronarestriktioner
Nya coronarestriktioner - Foto: TT/ Jessica Gow

Forskarna varnar: Fortsatt risk för nya coronamutationer

Flera länder, däribland Sverige, kommer under februari att öppna upp samhället. En glädjande nyhet för många, men nu varnar brittiska experter för att nya, farligare mutationer kan komma att spridas.


Stora delar av världen öppnar nu upp efter pandemin. I Sverige har rekommendationer och restriktioner lättats, då man bedömer att den dominerande omikronvarianten inte utgör ett lika stort hot som tidigare mutationer. I början av februari meddelade regeringen att de tillfälliga coronarestriktionerna skulle tas bort. 

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen. Pandemin är inte över men däremot är vi på väg in i en helt ny fas, sade statsminister Magdalena Andersson under en presskonferens. 

Den nu dominerande omikronvarianten är inte lika dödlig, och trots höga smittotal anser man inte att det finns anledning att hålla delar av samhället stängt.

En ny variant kan vara mer smittsam

Samtidigt menar experter att det kan finnas anledning att ta det försiktigt, och att inte blåsa av faran än. Det finns nämligen risk för att nya varianter utvecklas och sprids. Omikronvarianten härstammar inte från delta-varianten, utan från ett helt annat virusträd, säger den brittiske epidemiologen Mark Woolhouse, vid Edinburghs universitet till the Guardian. Detta innebär att det finns en risk för nya varianter – som kan vara farligare. 

Virologiprofessorn Lawrence Young vid Warwicks Universitet säger att uppfattningen om att sjukdomens utveckling innebär mildare, mindre farliga varianter är fel. En ny variant kan vara mer smittsam och farligare än den tidigare dominerande deltamutationen, säger Young till the Observer. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!