Ellie Nabbing.
Ellie, 24, berättar nu om hur det är att vara surrogatmamma. - Foto: Privat

Ellie, 24, är surrogatmamma: "Väntat på att hitta rätt familj"

Ellie Nabbing, 24, är gravid för tredje gången i sitt liv. Men efter den här graviditeten är det ett annat par som blir föräldrar för första gången.
– Jag har alltid velat hjälpa någon på det sättet, säger Ellie till Nyheter24.


Studenten Ellie Nabbing är ensamstående mamma till två barn, en son på sex år och och en dotter på fyra år, och familjen bor tillsammans i Kungsbacka strax utanför Göteborg. I början av februari 2022 valde hon att gå ut offentligt med att hon är gravid igen, men den här gången åt någon annan.

– I början så ville jag hålla det hemligt men jag valde att gå ut med det offentligt, med föräldrarnas samtycke, för att det var så många som inspirerades och var nyfikna, berättar Ellie för Nyheter24 och fortsätter:

– Jag har alltid velat hjälpa någon på det sättet. Jag har alltid varit väldigt bra på att vara gravid och blir gravid väldigt enkelt, och har haft väldigt enkla både graviditeter och förlossningar. Jag har väl egentligen alltid velat ge den gåvan till någon som kanske inte har det så lätt.

Ellie Nabbing. Foto: Privat

Hittade varandra på Instagram

Idén om att bära ett barn för någon annan uppkom när Ellie, då 21 år, valde att donera sina ägg.

– Då fick jag nys om det här med surrogatmödraskap. Sen har jag egentligen inte hittat rätt familj, utan jag har väntat på att hitta rätt familj och nu har jag gjort det.

Paret, vars barn Ellie nu bär på, och Ellie hittade varandra genom en influenser som de alla följde. I början av sommaren publicerade influensern en story på Instagram, där tilltänkta pappan till barnet svarade och berättade sin och sin partners historia om ofrivillig barnlöshet. En fråga Ellie brinner för.

När hon läste parets historia frågade hon om influensern kunde se till att hon kom i kontakt med dem och när de sågs för första gången i verkligheten blev hon säker.

– Jag blev väldigt berörd och kände med en gång att det här kändes rätt.

Så går det till med partiellt surrogatmödraskap

Steget efter att Ellie tagit sitt beslut är att genomgå en så kallad heminsemination vilket är något som utförs, utan vårdpersonal, i hemmet. Ellie är alltså biologiskt sett mamma till barnet, eftersom det är hennes ägg och den tilltänkta pappans spermier, vilket kallas partiellt surrogatmödraskap. Fullständig surrogat innebär att både äggen och spermierna kommer från de tilltänkta föräldrarna, eller donatorer.

– De har haft en ganska lång historia med både sjukdomar och ofrivillig barnlöshet, och mamman till barnet kan inte bära barn själv.

– De blev jätteglada såklart, de är fortfarande väldigt glada, säger Ellie om när hon gav beskedet till paret.

I november blev Ellie gravid. Hon berättar att paret, som valt att vara anonyma, är väldigt engagerade i graviditeten och de hörs av i princip varje dag. De följer även med på barnmorskebesök och ultraljud – och mottagandet från vården tycker Ellie är bra.

– Det har bara varit positivt, de behandlar mig som vilken annan gravid som helst. Det är ingen skillnad på denna graviditet mot någon annan jag haft.

Har skrivit ett privat kontrakt

Paret har tillsammans med Ellie skrivit ett privat kontrakt som gäller mellan dem, med hjälp av en jurist, då det inte finns något lagligt stöd i Sverige vad det gäller surrogatmödraskap.

Några punkter som finns med i kontraktet är bland annat vad som händer om barnet skulle visa sig ha biologiska sjukdomar som kan göra att barnet kanske inte klarar av att ha ett gott liv efter förlossningen, eller att barnet inte klarar graviditeten, och vem som då beslutar vad som ska göras. Detsamma gäller Ellies hälsa. Paret täcker även eventuella läkarkostnader och inkomstbortfall.

Ellie har från början varit öppen om graviditeten, och vad den innebär, med sina barn.

– De har bara tagit de bra, de är så pass små att de inte är påverkade av samhällets normer än. Utan de förlitar sig på att det jag säger är bra val, säger hon och fortsätter:

– De är väldigt medvetna om vilka föräldrarna är, och de är medvetna om att det är ett halvsyskon, och att de har rätt att ta kontakt med det här halvsyskonet om de skulle vilja det i framtiden.

– Det är barnens egna initiativ, och samma sak för det barnet som föds, det är helt och hållet det barnets initiativ och önskan. Jag kommer inte att ta något initiativ till att ha någon kontakt med det barnet, men jag kommer alltid att ta emot om barnet själv söker upp mig eller vill veta vem jag är.

Hur hade du känt om det inte varit så öppet?

– Jag är osäker på om jag hade gått igenom detta om de hade haft någon annan inställning. Jag tycker att barnen, både mina barn och barnet som kommer att födas, det är deras egna rätt och val att ta kontakt med sina halvsyskon och sin biologiska mamma om de vill, säger hon och lägger till:

– Eftersom vi alla tänkte samma sak från början så var det ingen tveksamhet i det. Annars kanske jag hade tänkt en extra gång, om det var den här familjen jag hade velat ge ett barn till.

Bilden är en genrebild. Foto: Gorm Kallestad/TT

"Många som vill att jag ska ha det jobbigt"

Det enda som Ellie i nuläget är orolig för är att barnmorskan, som hon får på förlossningen, inte ska ha samma tänkesätt som henne eller förstå situationen. Men då hoppas Ellie på att kunna byta.

– Jag har lite krav på förlossningen som jag vill ska följas för min skull.

En fråga som hon får ofta är hur hon känner kring att lämna ifrån sig sitt barn när stunden väl kommer. Efter förlossningen har Ellie tagit beslutet att barnet kommer att läggas upp på den tilltänkta mammans bröst, i stället för hennes, vilket är ett av hennes främsta krav. Detta just för att det inte ska uppstå anknytning, varken från henne eller barnet. Sedan avsäger sig Ellie vårdnaden och den genetiske faderns partner gör en närståendeadoption.

– Det är väldigt många som vill att jag ska ha det jobbigt med anknytningen. Det är många som vill höra att det är tufft känslomässigt, men det är inte det. Det här är ingenting som jag hux flux kommit på över en natt, utan det här är någonting som funnits i mig ganska länge, säger Ellie och fortsätter:

– Det är så självklart att barnet ska känna anknytning med sin mamma, och inte mig. Det kan låta väldigt brutalt att slita ett barn från någon som barnet har legat i, i nio månader, och har hört hjärtslag. Men efter att ha pratat väldigt mycket och läst väldigt mycket om barns anknytning tror inte jag att detta barn kommer att ta skada av det.

I en frågestund på Instagram berättar Ellie, efter frågan om vad hon ska göra med bröstmjölken, att hon kommer att pumpa ut råmjölken som föräldrarna kan ge barnet. Sedan kommer hon att fortsätta pumpa, och skänka antingen till föräldrarna eller Hallands neonatalavdelningar.

"Väldigt många som kontaktar mig"

Ellie understryker att om man känner sig det minsta tveksam så är surrogatmödraskap, eller värdmödraskap som det också heter, inget man ska gå igenom just för att en graviditet och en förlossning är en väldigt känslosam process. Ellie förklarar vidare att hon får väldigt mycket stöd från sin familj.

– Sen från människor jag inte känner har jag mestadels fått positiva reaktioner. De är väldigt många som kontaktar mig och pustar ut för att de kämpar med ofrivillig barnlöshet och tycker att det är fint att se att någon kämpar för ämnet.

Men alla har inte varit fullt lika positiva, menar Ellie.

– Det är några som har ifrågasatt mitt beslut. Jag tycker att det är bra att folk ifrågasätter, jag tycker att det är bra att det finns många olika synvinklar, säger hon och lägger till:

– Bara för att jag väljer att göra detta betyder inte det att det är rätt, men för mig är det rätt.

Är det något du skulle kunna tänka dig att göra igen?

– Förut, innan jag gjorde detta, så var det så självklart att det här kan jag göra fram tills jag känner att jag vill ha ett eget barn, eller tills jag känner att jag vill slå mig ner med en partner. Men nu när går igenom det är jag osäker, säger Ellie och fortsätter:

– För att jag är väldigt kräsen när det kommer till vilken familj, jag har ganska höga krav. Jag är väldigt osäker på om jag kommer att hitta ett sånt par igen, där alla de här kraven faller så naturligt. Det är i alla fall inget som kommer ske nära i tiden.

Barnet Ellie Nabbing bär är beräknad att födas i augusti.

Fakta om surrogatmödraskap i Sverige

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna bär och föder ett barn åt ett par eller en person som inte kan eller vill bli gravid på egen hand. Det finns inget förbud mot detta i Sverige, men det är olagligt att genomgå ett arrangemang inom den svenska sjukvården.

Altruistiskt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman inte gör någon ekonomisk vinst på att bära barnet, men kan ersättas för eventuella vårdkostnader eller inkomstbortfall.

Kommersiellt surrogatmödraskap innebär att surrogatmamman tvärtom gör en ekonomisk vinst av att bära barnet.

Fullständigt surrogatmödraskap innebär att ett ägg, från de tilltänkta föräldrarna eller en donator, befruktas och sedan förs in i surrogatmammans livmoder.

Partiellt surrogatmödraskap innebär att surrogatmammans eget ägg befruktas med spermier från en av de tilltänkta föräldrarna eller en donator.

Källa: SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!