Parkeringsvakten: Det här det sämsta du kan göra när du får en bot
Marianne Tönnesen har varit parkeringsvakt i snart 15 år. - Foto: Privat och Janerik Henriksson/TT

Parkeringsvakten: Det här det sämsta du kan göra när du får en bot

Parkeringsvakter får utstå både det ena och det andra i sitt yrke. Inte sällan stöter de på arga hot och hårda ord när folk får syn på den gula boten på vindrutan. För Nyheter24 berättar parkeringsvakten Marianne Tönnesen vad det värsta du kan göra i en sådan situation är.


De allra flesta känner igen den isande känslan som infinner sig i kroppen när man ser den där gula lappen på bilens vindruta. Och de som ofta får ta smällen för ilskan är de som placerat boten på bilen – nämligen parkeringsvakterna. 

Nyheter24 har pratat med Mariann Tönnesen som snart jobbat som parkeringsvakt i 15 år, och hon har inga planer på att byta yrkesbana. 

– Det passar mig som handen i handsken. Jag är väldigt intresserad av juridik och det är just mycket skyltar att hålla koll på, regleringar och regelverk och det tycker jag är jättekul. 

Marianne Tönnesen trivs väldigt bra med sitt jobb. Foto: Privat

Marianne berättar att det bästa med jobbet är personerna som hon möter.

– Man träffar så mycket spännande och intressanta människor. Merparten av de vi springer på är faktiskt trevliga och ödmjuka människor som vill ställa frågor, undrar någonting, behöver hjälp eller behöver en vägbeskrivning, förklarar hon. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Parkeringsvakten: "Kan bli våldsamt och hotfullt"

Men baksidan av yrket är just de personerna som går lite väl hårt åt parkeringsvakterna, något som Marianne upplever har blivit värre med åren. 

– Det är inte alltid människor är så glada över att stöta ihop med oss, och det kan bli våldsamt och hotfullt. Det har nog alla parkeringsvakter någon gång fått smaka på tyvärr. Och det är den tråkiga delen, för det är inte vi som bestämmer reglerna, det är ju faktiskt vår regering. Men det är vi som får bära hundhuvudet, vi som får ta smällarna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Marianne förklarar att de helt enkelt utgår från det kontrollsystem de använder sig av när de skriver ut en bot.

– Vi klockar ju alla och har ett system som kickar igång när vi för in registreringsnumret i maskinen. När kontrolltiden har gått ut så kan vi skriva ut lappen och det är ett låst system som vi inte kan påverka. 

Det här är det sämsta du kan göra när du får en parkeringsbot

Har man väl fått en bot så är det därför oftast lönlöst att aggressivt börja argumentera med parkeringsvakten. Marianne Tönnesen berättar vad som är det absolut sämsta man kan göra om man får en bot. 

– Det värsta är att idiotförklara vakten. För vakten gör bara sitt jobb och är faktiskt utbildad till att göra det, de är specialutbildade på att kunna all parkeringslag. Så att ifrågasätta vaktens kompetens är det sämsta man kan göra. Då blir det oftast inga diskussioner, för då går vakten därifrån kan jag säga. Då är de kränkta, säger Marianne till Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!