Mannen döms för smuggling.
Mannen döms för smuggling. - Foto: Johan Nilsson/TT och Roald Berit/NTB/TT

Stoppades med 459 liter öl och 36 liter sprit: "Samlar"

En man i 55-årsåldern har dömts till samhällstjänst efter att ha fört in bland annat 459 liter öl i Sverige utan att anmäla det till Tullverket.


Det var i september 2020 som mannen, som är i 55-årsåldern, stoppades i tullen när han anlände från Tyskland, via Danmark, i Malmö. 

Skåpbilen han färdades i var då, enligt domen från Malmö tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, "full med alkohol".

Mannen: "Samlar på alkohol"

Mer specifikt förde mannen ifråga in 459 liter öl, 35 liter vin och uppemot 36 liter sprit i landet, utan att anmäla det till Tullverket. 

Mannen, som rest till Tyskland flera gånger tidigare under året, har själv hävdat att alkoholen var till för eget bruk och skulle konsumeras vid tre tillfällen: vid en 49-årsfest, för att fira sin dotters seger i en fotbollscup och "i samband med älgjakt". 

"Han har också berättat att han samlar på alkohol och delvis handlat till sin samling vid de aktuella resorna", står i domen.

Döms för smuggling i tingsrätten

Men under utredningen har det framkommit att mannen haft sms-kontakt med personer där det "framstår som att det diskuteras beställningar av viss sorts alkohol". Man köper heller inte att alkoholen skulle brukas vid några festligheter.

"Det har inte på något sätt preciserats var festerna skulle äga rum eller hur de skulle organiseras", skriver man i domen.

Mannen döms därför till 75 timmars samhällstjänst för smuggling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!