En av de utbrända bilarna hittades i Helenelund, Sollentuna på måndagskvällen...
1 av 5
En av de utbrända bilarna hittades i Helenelund, Sollentuna på måndagskvällen... - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
... total sattes tre bilar i brand på olika platser i norra Stockholm och flera bilar fick punkterade däck efter att ha kört på fotanglar, som ska ha slängts ut av maskerade män i samband med bilbränderna.
2 av 5
... total sattes tre bilar i brand på olika platser i norra Stockholm och flera bilar fick punkterade däck efter att ha kört på fotanglar, som ska ha slängts ut av maskerade män i samband med bilbränderna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
De röda prickarna visar bilbränderna och vid bokstaven A ligger värdedepån. Markeringarna är ungefärliga.
3 av 5
De röda prickarna visar bilbränderna och vid bokstaven A ligger värdedepån. Markeringarna är ungefärliga. - Foto: Montage Fakisimil Google Maps
Vid det så kallade
4 av 5
Vid det så kallade - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Enligt uppgift fick de med sig över 60 miljoner kronor.
5 av 5
Enligt uppgift fick de med sig över 60 miljoner kronor. - Foto: Gunnar Lundmark/Svd/SCANPIX

Var värdedepån i Akalla bilbrännarnas mål?

"Vi var själva lite oroliga över bilbränderna i går."


Kastade ut spanska ryttare

Klockan 20.20 sattes den första bilen i brand på  Kymlingelänken. Sex minuter senare 20.26 kom det in ett larm om ett fordon i full brand på E4:an vid Järva krog.

Enligt polisen ska personer ska personer ha kastat ut så kallade spanska ryttare (fotanglar) och flera bilar ska ha fått punktering.

Vid 20.28 ska ytterligare en bil ha satts i brand i området Helenelunds tågstation.

STOCKHOLM. Västerortspolisen har inga spår efter de gärningsmän som på tio minuter satte tre bilar i brand på olika platser väster om Stockholm på måndagskvällen.

Däremot är de tydliga med att de jobbar efter att bilbränderna var en avledningsmanöver. Troligtvis för att slå till mot ett mål där pengar förvaras.

– Precis så är det. Vår teori just nu är att de har blivit avbrutna av någon anledning. Jag vill inte gå in på vilka mål de kan tänkas ha haft. Men de ville få tag på pengar, säger Mats Eriksson informationsansvarig Västerortspolisen, till Nyheter24.

Ett av bilbrännarnas mål mer sannolika mål är Loomis (tidigare Securitas Cash Handling Services) värdedepå i Akalla. Depån har redan tidigare utsatts för ett rån - det så kallade "Akallarånet" 2005.

Då tog minst fyra personer, utrustade med automatvapen, sig in i Securitas pengadepå med en hjullastare. Rånarna fick enligt uppgifter med sig omkring 60 miljoner kronor innan de flydde i minst en bil som senare hittades utbrunnen på Järvafältet.

De tre bilarna som sattes i brand på måndagen ligger på ett avstånd mellan fem och tio kilometers avstånd från värdedepån. Tidsmässigt rör det sig om knappt åtta minuters körtid via motorvägen.

– Vi var själva lite oroliga över bilbränderna i går. Det här med att bränna bilar var ett genomgående tema för fyra, fem år sedan. Men de kan ju ha velat slå till mot fordon från oss eller andra bolag också, säger Stefan Wikman, produktionschef och vice vd Loomis, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är ju väl känt att vi finns i Akalla.

/
Ran
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!