En 42-årig man överfölls och rånades i helgen i Södertälje.
1 av 2
En 42-årig man överfölls och rånades i helgen i Södertälje. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Polisen har inga spår efter tjejerna.
2 av 2
Polisen har inga spår efter tjejerna. - Foto: Jesper Frisk / SCANPIX

Tjejliga rånmisshandlade 42-årig Södertäljebo

På fredagsmorgonen slog de till i Södertälje. En 42-årig man gruppmisshandlades av ett gäng tjejer i åldrarna 17-18 år.


SÖDERTÄLJE. Ett gäng med fyra tjejer i 18-årsåldern ska ha överfallit en 42-årig man med sparkar och slag i Mariekäll i Södertälje natten till fredagen. Sedan stal de hans plånbok och mobiltelefon. Är det ett tecken på något nytt i staden och Sverige?

– Jag har i alla fall inte hört om något liknande fall här hos oss, säger Emma Ravald, informationsansvarig på Södertäljepolisen, till Nyheter24.

Andelen kvinnliga brottslingar har ökat från var tionde 1970 till var femte i dag. Men att det finns tjejgäng som begår brott är långtifrån något nytt, menar kriminologen Tove Pettersson vid Stockholms universitet.

– Redan på 90-talet diskuterade man kriminella tjejgäng så nog har det funnits förut. Sen kan det ha ökat marginellt men att det är något nytt stämmer helt enkelt inte, säger hon till Nyheter24.

Brottsligt aktiva som unga - liksom männen

Kvinnors brottslighet har utretts flitigt av Brottsförebyggande rådet. I deras senaste rapport (från 2008) om brottsutvecklingen i Sverige konstateras det att kvinnor misstänks för 20 procent av alla brottsliga gärningar i landet. De vanligaste brotten bland kvinnor är stöld, narkotikabrott och trafiköverträdelser men även misshandel och fridsbrott.

Precis som hos män är det i unga år som kvinnor är som mest brottsligt aktiva. Från 15-17 år till 18-20 års ålder hade antalet brott halverats enligt Brås rapport.

Fredagens rånmisshandel var kanske inget nytt, men för polisen i Södertälje återstår mycket arbete. Enligt LT finns ännu inga spår efter flickorna som uppges vara mellan 17 och 18 år gamla.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!