Gamaniel Rolando Vega Chuchon, 45 år.
Gamaniel Rolando Vega Chuchon, 45 år.

Efterlyst och misstänkt för våldtäkt mot barn

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 5. Rolando Vega Chuchon är misstänkt för våldtäkt mot barn och jagas av polisen. Han uppges ha lämnat landet och är nu internationellt efterlyst.


Gamaniel Rolando Vega Chuchon

Ålder: 45

Längd: 1,69 meter

Hårfärg: Svart

Vet du mer?

Kontakta Fast på: fast@rkp.police.se

SVERIGE. Rolando Vega Chuchon förekommer på sju punkter, vilka alla rör sexualbrott, i en bilaga till häktningsframställan från Åklagarmyndigheten i Malmö. 

Han är misstänkt för sexuella övergrepp mot minderårig, våldtäkt alternativt grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande av barn och försök till våldtäkt mot barn.

Internationellt efterlyst

Nu jagas han av rikskriminalpolisens grupp för aktivt sökande efter förrymda, Fast-gruppen. 

– Han är internationellt efterlyst, det är väl ungefär så mycket jag kan säga, säger en av Fast-gruppens representanter, till Nyheter24

Grova sexualbrott

Vid flera tillfällen mellan 2004 och 2008 har Rolando Vega Chuchon tvingat ett barn till samlag och andra sexuella handlingar. Han har även brukat våld mot offret, som vid samtliga tillfällen var under 15 år. 

Enligt Fredrik Jönsson, kammaråklagare vid Malmö tingsrätt, finns det en koppling mellan offret och gärningsmannen.

– Han har funnits i den familj som hon har tillhört, säger han till Nyheter24.

Befinner sig utomlands

Det sista övergreppet skedde 2008, och sedan dess har Rolando Vega Chuchon lämnat landet. Då var han inte efterlyst av polisen, uppger Fredrik Jönsson.

– Jag vet inte exakt när han lämnade landet, men anmälan om brott inkom först efter det. Så han var inte sökt när han lämnade landet, säger han och fortsätter:

– Det jag vet är att man tror att han befinner sig någonstans i Sydamerika.

Oklara chanser

Rolando Vega Chuchon, som är född i Peru, har bland annat svenskt medborgarskap. Enligt kammaråklagaren är det svårt att veta huruvida han kommer att hittas eller inte. Mycket beror på hur landet i fråga agerar. 

Sverige och Peru har inget utlämningsavtal, vilket innebär att myndigheter i Peru – om han skulle befinna sig där – inte har någon skyldighet att gripa och lämna ut honom till Sverige.

– Vi har gjort vad vi kan. Han är häktad i sin frånvaro och internationellt lyst, så vi får se om de gör något åt begäran, säger Fredrik Jönsson.

Efterlyses på internet

Rolando Vega Chuchon finns med på bland annat sajten Swedens Most Wanteddär några av Sveriges mest eftersökta brottslingar efterlyses med namn och bild. Personerna som syns är efterlysta av Interpol och Fast.

En person bakom sajten förklarar att alla som syns på listan är misstänkta för brott med minst minst två års fängelse i straffskalan, samt internationellt efterlyst.

– Sen gör vi ingen skillnad, alla publiceras, säger personen till Nyheter24.

Sajten har också fått in "otroligt mycket tips", bland annat via Facebook, vilket enligt personen lett till en hel del gripanden.

Nära samarbete med polisen

Sajten har en egen ansvarig utgivare och drivs inte direkt av polisen, men enligt en representant för Fast-gruppen har de ett nära samarbete.

– Det är inget hobby-snickeri, utan sidan håller hög kvalitet, även om det inte är vi som driver den. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!