I Sverige är det sedan den första april olagligt att resa för att begå terrorbrott.
1 av 3
I Sverige är det sedan den första april olagligt att resa för att begå terrorbrott. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Nu prövas lagen för första gången.
2 av 3
Nu prövas lagen för första gången. - Foto: TT
En 25-årig man står åtalad vid Attunda tingsrätt i Sollentuna misstänkt för brottet.
3 av 3
En 25-årig man står åtalad vid Attunda tingsrätt i Sollentuna misstänkt för brottet. - Foto: TT

25-åring åtalas för terrorbrott – kan få max två år i fängelse

Han greps i Turkiet i mitten av april. Nu står en 25-årig man åtalad misstänkt för att ha försökt resa till Syrien för att begå terroristbrott. Det är den ​första rättegången om misstänkt terrorresa.


I Sverige är det sedan den första april olagligt att resa för att begå terrorbrott. Nu prövas lagen för första gången. En 25-årig man står åtalad vid Attunda tingsrätt i Sollentuna misstänkt för brottet.

– Jag tror att symboliskt har det en betydelse att lagstiftningen används så pass snabbt efter första april. Lagen kan ha en viss avskräckande verkan, men jag tror den största betydelsen är att det ger möjligheter för vissa myndigheter att kunna agera, säger Amir Rostami, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till Sveriges Radio.

25-åringen greps i Turkiet i mitten av april och skickades tillbaka till Sverige. Han ska ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till den al-Qaida-kopplade extremistgruppen Nusrafronten, enligt åklagaren.

Mannen nekar dock till att han skulle resa till Syrien för att begå terroristbrott. Han säger i stället att hans syfte var att utföra humanitärt arbete.

En del av åklagarens bevisning består av en sms-konversation. I den skriver 25-åringen att han ska resa till Syrien för Jihad. Han hade även utrustning som skyddsväst och knäskydd i sitt bagage.

Straffet för brottet är fängelse i högst två år. Det är dock inte fängelsetiden, utan snarare att myndigheterna snabbt kan ingripa som är det viktiga med den nya lagen, menar Amir Rostami.

– Från andra fall har vi sett att när det är kraftig intervention så har man skjutit upp den här resan. Man har fått en tankeställare, man har insett sitt misstag, man blir mer mottaglig för hjälp. Ur det perspektivet tror jag att lagen kan ha viss förebyggande effekt, till SR.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!