Ullenhag tror att diskriminering har lika mycket med postnummer som med etnicitet att göra.
1 av 4
Ullenhag tror att diskriminering har lika mycket med postnummer som med etnicitet att göra. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / Nyheter24
Ullenhag och de flesta andra ministrar (dock inte statsministern och finansministern) på regeringssammanträde i Almedalen.
2 av 4
Ullenhag och de flesta andra ministrar (dock inte statsministern och finansministern) på regeringssammanträde i Almedalen. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Integrationsministern vägrade använda sig av arrangörens uttryck "icke-svenskar".
3 av 4
Integrationsministern vägrade använda sig av arrangörens uttryck "icke-svenskar". - Foto: Nyheter24
Ullenhag hälsar på barn vid ett besök i Husby efter oroligheterna där.
4 av 4
Ullenhag hälsar på barn vid ett besök i Husby efter oroligheterna där. - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX

"Diskrimineras efter postnummer lika mycket som etnicitet"

Det är inte bara svårare att få jobb om man heter Mohamed i stället för Anders. Det är lika svårt om man bor i Husby i stället för i innerstan. Det hävdar Erik Ullenhag.


Nyheter24 i Almedalen
Reporter Viktor Adolfsson är på plats måndag-söndag och bidrar bland annat med sina reflektioner under rubriken "Mitt Almedalen". Partiledarnas tal analyseras av Totte Löfström, retoriker specialiserad på politisk retorik.

VISBY. Integrationsministern menar att var du bor spelar minst lika stor roll som vad du har för etnisk bakgrund. I alla fall när det gäller diskriminering på arbetsmarknaden.

– Jag tror att postnummerdiskriminering är ett lika stort problem som etnisk diskriminering, sa Erik Ullenhag (FP) i Almedalen på torsdagen.

Vad ska vi göra i Sverige för att bryta segregationen? Varför dröjer det i genomsnitt sju år innan en person som invandrat till Sverige får ett jobb? Det var några av frågorna som han skulle svara på i ett seminarium arrangerat av Västsvenska Handelskammaren.

Hyllade företag som predikar mångfald

Samtalet bestod av att statsrådet fick svara på frågor från Johan Trouvé, arrangörens vd. Bland annat citerade Ullenhag den amerikanske presidenten Barack Obama.

I USA ses man nämligen som amerikan så länge man vill göra rätt för sig och skapa sig en framtid i landet – i Sverige har vi inte kommit så långt, menade ministern. Han hyllade företag i såväl offentlig som privat sektor som tar sitt ansvar för att öka mångfalden på arbetsmarknaden. Han tog dock inte upp det aktuella och konkreta exemplet med hamburgerkedjan Max.

Vägrade använda "icke-svenskar"

Det hettade till när Trouvé använde begreppet "icke-svenskar" för att beskriva en del av befolkningen i Göteborgsförorten Angered. Ullenhag vägrade ställa upp på den benämningen, konstaterade att ord är viktiga och fick en rungande applåd i lokalen på Almedalsbiblioteket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!