Envato.com. Bilden är en genrebild.
Envato.com. Bilden är en genrebild.

Polisen i Forshaga rapporterar om rattfylleri

"Man i femtioårsåldern misstänkt för rattfylleri efter kontroll i centrala Forshaga.", skriver polisen på sin hemsida.


Polisen i Värmland rapporterar detta:

Mannen blåste positivt i sållningsinstrument.

Fakta rattfylleri:

Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och för grovt rattfylleri fängelse. Körkortet återkallas så gott som alltid. Den som får sitt körkort återkallat längre än 12 månader måste göra ett nytt förarprov.

När någon rapporteras för rattfylleri startar två olika processer: den straffrättsliga (tingsrätten) och den körkortsadministrativa (Transportstyrelsen). Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter. För grovt rattfylleri är fängelse det vanligaste straffet. Fängelsestraffet verkställs i stor utsträckning med elektronisk fotboja.

Om det är ett förstagångsbrott och om föraren inte har orsakat någon olycka, brukar straffet bli villkorlig dom eller skyddstillsyn kombinerat med samhällstjänst. Skyddstillsyn kan innebära att den dömde får läkarvård eller nykterhetsvårdande behandling.

Om det är höga promillehalter blir straffet även vid förstagångsbrott oftast fängelse. Straffet kan också bli kontraktsvård, där den dömde skriver på ett vårdkontrakt med preciserade villkor. Om villkoren inte uppfylls kan skyddstillsynen ersättas av fängelsestraff. Skyddstillsynen ska kombineras med övervakning i åtminstone ett år. En alkoholpåverkad förare som skadar någon eller orsakar dödsfall kan få upp till åtta års fängelse.

Trafikverket.se

Läs mer här.

Info om Rattfylleri brott

Forshaga ligger topp 48 i Sverige i år vad gäller rattfylleri.

Staden med mest antal rattfyllerier hittills i år är Stockholm, följt av Karlstad och Örebro.

Kort fakta om Forshaga

Forshaga har 6448 invånare och ligger i Värmland. Inom nuvarande Forshaga kommun har ishockeylag fostrat två legender inom svensk ishockey, Nisse Nilsson och Ulf Sterner.

/
/
/
dni
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!