Fantombilden från dubbelmordet i Linköping. Enligt polisen är den häktade konstnären lik mannen på fantombilden.
1 av 5
Fantombilden från dubbelmordet i Linköping. Enligt polisen är den häktade konstnären lik mannen på fantombilden.
Den 31-årige konstnären misstänks ha mördat sin 13-åriga granne. Nu undersöker polisen om han kan kopplas till dubbelmordet i Linköping 2004.
2 av 5
Den 31-årige konstnären misstänks ha mördat sin 13-åriga granne. Nu undersöker polisen om han kan kopplas till dubbelmordet i Linköping 2004. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Attunda tingsrätt har häktat mannen på sannolika skäl misstänkt för grannmordet i Täby.
3 av 5
Attunda tingsrätt har häktat mannen på sannolika skäl misstänkt för grannmordet i Täby.
Mördaren i Linköping använde sig av en så kallad butterflykniv.
4 av 5
Mördaren i Linköping använde sig av en så kallad butterflykniv.
Polisen har säkrat spår i form av hårstrån från gärningsmannens mössa som lämnades kvar i närheten av brottsplatsen.
5 av 5
Polisen har säkrat spår i form av hårstrån från gärningsmannens mössa som lämnades kvar i närheten av brottsplatsen.

Konstnären kan kopplas till dubbelmordet i Linköping

Den 31-årige konstnären som misstänks ha mördat sin 13-åriga granne kan kopplas till dubbelmordet i Linköping 2004.
– Han liknar vår fantombild, säger utredaren Jan Staaf.


Dubbelmordet i Linköping

Den 19 oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på Åsgatan i Linköping. Gärningsmannen attackerade pojken först och knivhögg honom besinningslöst åtskilliga gånger. Därefter gav sig gärningsmannen på den 56-åriga kvinnan.

Polisen har gärningsmannens dna men trots en massiv polisinsats har ingen kunnat gripas för morden. Enligt polisen var gärningsmannen i 20-årsåldern, 180 centimeter lång och hade cendréfärgat hår.

TÄBY. Eftersom konstnären misstänks för ett grovt våldsbrott kommer han per automatik att registreringstopsas och få sin dna-profil jämförd med profilerna hos andra olösta brott. Det är praxis hos polisen.

Men det finns omständigheter som gör att Linköpingspolisen och utredaren Jan Staaf följer Täbyfallet extra noggrant.  Enligt polisen liknar nämligen den 31-årige konstnären den man på polisens fantombild från dubbelmordet i Linköping.

– Det finns inget konkret som pekar på att den här killen är inblandad i vårt fall. Men vår gärningsman beskrivs av vittnen som en man i 20-årsåldern med cendréfärgat hår. Det kan stämma överens med 31-åringen. Att han liknar vår fantombild är självfallet ytterligare en parameter som gör att vi väntar med lite mer spänning på det här dna-resultatet, säger utredare Jan Staaf till Nyheter24.

"Det enda jag behöver veta är att han topsas"

Proverna ska analyseras och jämföras av Statens kriminaltekniska laboratorium innan polisen får ett definitivt svar. Något som kan ta flera veckor. Men Jan Staaf ser ingen anledning att skynda på proverna.

– Nej, är det rätt gärningsman är det ingen brådska. Då vet vi ju att han är inlåst. Det är värre om han är ute i samhället. Det enda jag behöver veta är att han topsas. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

1 timme sedan
Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

1 timme sedan
Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.