Carl-Erik har mist synen på ena ögat och har svåra minnesförluster.
Carl-Erik har mist synen på ena ögat och har svåra minnesförluster. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

16-åringarna döms till ungdomsvård i Kortedalafallet

61-årige Carl-Erik misshandlades brutalt och fick men för livet. Nu döms två 16-åriga pojkar till ungdomsvård för grov misshandel.


GÖTEBORG. I mitten av mars blev 61-årige Carl-Erik attackerad av ett ungdomsgäng i Kortedala. Han blev slagen och sparkad tills han blev medvetslös och fick svåra hjärn- och skallskador. Han minns ingenting från de två senaste åren och har mist synen på ena ögat. 

Under tisdagen dömdes två 16-åriga pojkar till ungdomsvård och ungdomstjänst, 70 respektive 100 timmar, för grov misshandel. De ska även betala 130 000 kronor i skadestånd till Carl-Erik. Hade de varit vuxna så hade de dömts till två och ett halvt år respektive ett och ett halvt års fängelse. 

"Som om man sparkar på en  boll"

Ungdomarna nekar till brott och säger att de endast utdelade några lätta slag och sparkar mot 61-åringen. Flera vittnen, Carl-Erik omfattande skador och teknisk bevisning talade emot deras historia. 

Allt började när ungdomarna retade Carl-Eriks hund Barney utanför en affär i Kortedala i mars i år. Carl-Erik sade åt ungdomarna som svarade med att gå till attack. De slog och sparkade tills han låg försvarslös i fontänen på Kortedala torg – då tog en av ungdomarna sats och sparkade honom en sista gång i huvudet.

– Det var som att han tog en väldans sats, som om man sparkar en boll. Efter det rosslade mannen bara, berättar ett vittne i förhör.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen ser ut att öppna uppåt

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.

Staten brister i att skydda patientuppgifter

Känsliga uppgifter om patienter skyddas inte tillräckligt i Sverige. De riskerar att läcka ut eller vara svåra att hitta när de akut behövs i olika vårdsituationer. Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot staten för hur säkerheten kring patientuppgifter hanteras.

AI-jätten klår förväntningar

Taiwans största företag, halvledarjätten TSMC, gjorde en vinst på motsvarande över 70 miljarder kronor under första kvartalet. Det var nio procent bättre än samma period i fjol och också bättre än bedömarnas prognoser.

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.