Piketstyrkan slog till mot populär spritbil

Polisen har knäckt en känd spritliga i Stockholm. Fem män misstänks ha sålt hundratals liter sprit till ungdomar så unga som 13 år.


Så går langningen till

Den senaste tiden har Stockholmspolisen fått in allt fler tips om vodkabilar från både ungdomar och föräldrar. Det handlar nästan enbart om utländsk vodka som smugglats in i Sverige. Försäljningen är organiserat och riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år.

1. Ungdomarna skickar ett sms till langarna och bestämmer tid och plats.
2. Parterna möts och försäljningen sker i bilens baksäte.

Priset ligger mellan 150 och 200 kronor. Langarna tjänar uppskattningsvis 100-150 kronor per såld flaska.

STOCKHOLM. I flera månader har den bland ungdomar så kallade "VB:n" (Vodkabilen) irriterat och oroat såväl polis som föräldrar.

Minst fem män i 20-årsåldern har kört runt i Stockholm och sålt sprit från bilen. Köparna har varit så unga som 13 år och polisen misstänker att männen haft hundratals köpare varje helg.

Piketstyrkan grep fem män

Men i fredags, strax innan det stundande höstlovet, lyckades polisen sätta stopp för langningen. Med hjälp av piketstyrkan greps fem personer i 20-årsåldern misstänkta för grov olovlig försäljning av alkohol. Ett brott som kan ge sex års fängelse.

– När vi träffar på ungdomar med alkohol, brukar vi ta spriten ifrån dem och kontakta föräldrarna. Här förstod vi att vi måste göra något mera, eftersom det vi gjorde inte räckte till, säger Patrick Widell, chef för Citys ungdomsrotel, i ett uttalande.

"Anmärkningsvärt många flickor som köpt sprit"

Citypolisen filmade tillslaget och en husrannsakan hos de gripna männen resulterade i en stor mängd beslagtagen alkohol. Enligt polisen är det främst unga flickor som köpt sprit av männen.

– En ny trend för oss som arbetat länge med ungdomar är att det är anmärkningsvärt många flickor som köper sprit på det här sättet, säger Ulf Brännström, som arbetar som närpolis i Vasastan.

Se ett klipp på vodkabilen här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.