Flera nätsajter använder redan ansiktsigenkänningstekniken.
1 av 2
Flera nätsajter använder redan ansiktsigenkänningstekniken. - Foto: Uwe Lein
Leif GW Persson tror att Anders Eklund hade åkt dit tidigare om polisen haft tillgång till den nya tekniken.
2 av 2
Leif GW Persson tror att Anders Eklund hade åkt dit tidigare om polisen haft tillgång till den nya tekniken. - Foto: POLISEN / SCANPIX

Polisens nya fotoregister känner igen dig direkt

Dubbelmördaren Anders Eklund hade kunnat gripas tidigare om polisen haft tillgång till ett digitalt fotoregister. 2013 ska polisen börja upprätta det nya systemet som känner igen ansikten.


Så fungerar det

Ansiktsigenkänningstekniken fungerar som en scanner som mäter avstånden i ansiktet. För att den ska fungera krävs minst en bild till att jämföra med.

Tekniken används redan på nätsajter Google och tidigare Facebook. Dagens teknik bygger på tvådimensionella bilder och kräver bra ljusförhållanden och fotografering framifrån. Forskning pågår för att utgå från 3d-bilder, vilket skulle ge betydligt högre precision.

Integriteten ifrågasätts men brottsbekämpningen effektiviseras. 

Svensk polis har ett av Europas mest omoderna fotoregister över kända brottslingar. Det vill Per Thollin, chef för polisens nationella avdelning för fingertryck och signalement, ändra på.

Redan år 2013 planerar polisen enligt Ny Teknik att sätta ihop ett nytt digitalt fotosystem som, liksom Google, iPhoto och tidigare Facebook, kan känna igen ansikten. 

Anders Eklund kunde ha stoppats

Leif GW Persson välkomnar det nya systemet och menar att den dömde mördaren Anders Eklund sannolikt hade gripits tidigare om polisen haft tillgång till tekniken.

Två och ett halvt år efter mordet på Pernilla i Falun fotades Eklund när han försökte våldta en kvinna. Men eftersom ingen kände igen honom gick han fri – och sedan mördade han tioåriga Engla i Dalarna.

– Han hade nog torskat på det här. Det är jag ganska säker på, säger Persson till Metro.

Polisen hoppas på att klara upp fler vardagsbrott

Förhoppningen är att allmänhetens bilder ska lösa fler brott. Med det nya systemet kan polisen jämföra nya bilder på gärningsmän med registret. Det kan till exempel handla om en inbrottstjuv som fastnat på en övervakningsbild eller allmänhetens egna bilder.

– I dag går alla med en kamera i fickan, och i USA har man sett att i de delstater man infört ansiktsigenkänning har man fått väldigt stor uppklarning av vardagsbrott, säger Per Thollin, till Ny Teknik.

Identifierar med 92 procents säkerhet

I dag har polisen cirka 160 000 foton i analoga papperskopior som nästan aldrig används. Med det nya systemet skulle polisen få ännu ett verktyg i svåra brottsutredningar. Enligt en studie från National Institute of Standars and Technology kunde ett ansikte identifieras med 92 procents säkerhet i en databas med 1,6 miljoner ansiktsbilder. 

Polisen kan dock inte använda tekniken till att göra sökningar på till exempel Facebook, utan alla sökningar sker mot registret med redan existerande kända brottslingar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!