Nioåriga Anna försvann när hon var på väg till skolan under torsdagsmorgonen.
1 av 13
Nioåriga Anna försvann när hon var på väg till skolan under torsdagsmorgonen. - Foto: SCANPIX / Montage
Flickan gick från sitt hem (gul markör) vid åttatiden och skulle gå till sin skola (blå punkt längst ner). Men någonting hände på vägen. Vid den första blåa markören hittades hon sent på natten mot fredagen.
2 av 13
Flickan gick från sitt hem (gul markör) vid åttatiden och skulle gå till sin skola (blå punkt längst ner). Men någonting hände på vägen. Vid den första blåa markören hittades hon sent på natten mot fredagen. - Foto: FAKSIMIL FRÅN ENIRO.SE
3 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
4 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
5 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
6 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
7 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
8 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
9 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
10 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
11 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
12 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN
13 av 13
- Foto: SCANPIX SWEDEN

Så gömde misstänkte kidnapparen Anna

24-åringen som gick tillsammans med den nioåriga flickan i Göteborg har anhållits. Polisen misstänker att han kidnappat Anna och hållit henne gömd i en källare.


Kritik mot flickans skola

Samtidigt som glädjen över att ha hittat försvunna Anna var stor höjdes fler och fler uppretade röster mot flickans skola.

Många arga föräldrar ifrågasätter varför ingen lärare reagerade på att flickan aldrig kom till skolan. Det går endast fem flickor i hennes klass och föräldrarna tycker att det är märkligt att ingen märkte att Anna saknades.

– Det tog sju timmar innan mamman fick reda på det. Det är det som är så hemskt, säger en förälder till Aftonbladet.

GÖTEBORG. Den nioåriga flickan försvann när hon var på väg till skolan på torsdagsmorgonen. 20 timmar senare hittades hon på Skårsgatan hand i hand med en 24-årig man.

Efter att ha förhörts av polis under fredagsmorgonen har han anhållits misstänkt för att ha kidnappat Anna. Vittnen berättar att mannen försökte dölja flickan under stora herrkläder. Anna hade en stor jacka på sig och ett par jeans utanpå sina vanliga byxor.

– En kvinna reagerade över barnets underliga klädsel och över att ansiktet var dolt av en nerdragen luva. Hon blev misstänksam och började fråga mannen om barnet, berättar Anneli Johansson i Missing People, till Aftonbladet.

Hätsk stämning när hon hittades

En polispatrull kom snabbt till platsen och tog in mannen till polisstationen.

– Stämningen var mycket hätsk med höga röster. Det gick inte att ha kvar honom där, säger Jessicka Kangasniemi, ordförande för Missing People, till Dagens Nyheter.

Mår efter omständigheterna bra

Mannen svarade att det var en pojke och att de varit och lämnat smörgåsar till skallgångskedjan. Men kvinnan trodde honom inte och drog ner barnets luva. Där under fanns försvunna Anna.

Enligt vittnen på plats ska mannen först ha förklarat att det lilla barnet var en pojke och att de lämnat smörgåsar till skallgångskedjan.

– Jag har inte gjort något, var det enda han sa, berättar Anneli Johansson för Aftonbladet.

Flickan har berättat kortfattat om vad hon varit med om under torsdagen, men polisen vill inte berätta vad som framkommit i förhör. Enligt polisen mår flickan efter omständigheterna bra. Hennes pappa tackade i går alla som hjälpt till i sökandet.

"Det går just nu inte att beskriva vår familjs 12 timmar långa mardröm. Det går än mindre att beskriva Annas vidriga 20 timmar. Men hon är tillbaka och hon är oskadd! Det stöd och engagemang som ni har visat oss är obeskrivligt! TACK! TACK! TACK! Anna, vi älskar dig ;-), skrev han på sin Facebooksida.

Polisen försöker ta reda på var mannen och flickan varit

24-åringen är inte känd av polisen sedan tidigare. Under morgonen tilldelades mannen en offentlig försvarare och fallet har gått över till länskriminalpolisen. Polisen arbetar just nu med att bringa klarhet i vad 24-åringen och Anna varit och vad de har gjort under torsdagen.

Polisen misstänker att mannen hållit flickan gömd i en källare under torsdagen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.