Polistidningen i Uppsala hyllar sin gamle, våldtäktsdömde, kollega.
1 av 4
Polistidningen i Uppsala hyllar sin gamle, våldtäktsdömde, kollega. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Lindberg på väg in i rätten.
2 av 4
Lindberg på väg in i rätten. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
undefined
3 av 4
undefined - Foto: ROGER VIKSTR֖M / SCANPIX
undefined
4 av 4
undefined - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX

Våldtäktsdömde chefen hyllas av polistidning

Göran Lindberg dömdes till fängelse för grov våldtäkt. Men när Uppsalapolisens personaltidning gör en tillbakablick hyllas han.


"Kapten Klänning"

På grund av sitt arbete för jämställdhet inom poliskåren fick Göran Lindberg öknamnet "Kapten Klänning" bland svenska poliser. Men bakom kulisserna dolde sig en historia av sexbrott, prostitution och våldtäkter. En historia som slutade med rättegång 2010 och ett sex år långt fängelsestraff för den tidigare länspolismästaren.

Hela historien om Göran Lindberg berättas i P1-dokumentären "Gåtan Göran Lindberg".

UPPSALA. För två år sedan dömdes polischefen Göran Lindberg, 66, till sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt, koppleri och misshandel. Nu hyllas han i en av polisens egna tidning. När "C-Upp" ger ut ett jubileumsnummer finns bilder med från hans avtackning 2006.

"Göran talar och blir talad till... Många slöt upp och ville ta avsked efter hans nio år som länspolismästare i Uppsala län. Med facit i hand blev listan över Görans prestationer under dessa år lång, längre än många visste om!", står det under bilderna.

"Att han sedan blir dömd har vi inte tagit hänsyn till"

Nu rasar flera av de advokater som var målsägandebiträden i rättegången mot Lindberg.

– Man kan ju inte kalla det han gjorde sista tiden för prestationer, det är ett positivt ord. Det han gjorde var allt annat än positivt, säger advokat Max Fredriksson till Expressen.

Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen, ser dock inget problem med att ha med bilderna på och texten om Lindberg, trots hans grova brott.

– Han var länspolismästare här under ett antal år, att han sedan blir misstänkt och dömd för grova brott när han har lämnat sin tjänst här, har vi inte tagit hänsyn till, säger han till Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.