Lektionen avbröts av en polis som ringde och hotade en 12-årig flicka.
Lektionen avbröts av en polis som ringde och hotade en 12-årig flicka. - Foto: Scanpix

Polis ringde till skola och hotade 12-årig flicka

Mitt under lektionstid fick den 12-åriga flickan ett hotfullt samtal från polisen. "Om du inte lämnar ut din pappas telefonnummer så måste jag efterlysa honom".


41 poliser har sparkats sedan 2004

Flera poliser döms varje år för brott som till exempel misshandel och rattfylla. Men i fler än nio av tio fall får poliserna behålla jobbet. Nyheter24 har tidigare tittat närmare på hur många poliser som sparkats de senaste åren och varför. Läs mer här.

JÖNKÖPING. Den 12-åriga flickan hade fullt upp med skolböckerna när hon fick flera sms och samtal – av polisen. En polisman förklarade att han behövde ha tag i hennes pappa och att pappan skulle bli efterlyst om flickan vägrade lämna ut numret till honom.

Under hela samtalet stod läraren vid flickans sida och chockerades av polisens agerande som läraren kallar en "vansinnig kränkning".

– Hon blev givetvis upprörd och ledsen. Hon berättade för mig att hon ville ringa till sin mamma. Jag fick tag i telefonen och ringde tillbaka för att verifiera att det verkligen var en polis som ringde, och jag var ganska tuff mot honom och ifrågasatte hans sätt att arbeta, säger läraren till Jnytt.

"Får man verkligen göra såhär?"

Polismannen förklarade för läraren att han misslyckats med att få tag i mamman och därför gett sig på dottern. 

– Får man verkligen göra så här? Är det tillåtet att ringa till ett barn i skolan och fråga efter ett telefonnummer, och dessutom hota med att efterlysa pappan om han inte får det, säger mamman som ska polisanmäla polisen.

Elias Hammarlund, vid Jönköpingspolisen beklagar det inträffade. Han förklarar att polisen sökt efter pappan i flera dagar och på grund av en utgående tidsfrist i en förundersökning var de i behov av att hitta honom.

– Det är ett missförstånd som resulterat i väldigt olyckliga omständigheter, säger han.

– Vi hade testat allt. Som ett andrahandsalternativ slog vi ett nummer som var kopplat till familjen och kom då till den här flickan. Men polismannen hann aldrig uppfatta att hon var minderårig, säger Hammarlund till Nyheter24.

Polisen anser sig inte begått nåt fel

Den 12-åriga flickan bor med sin mamma och träffar sällan sin pappa som av olika anledningar ofta byter telefonnummer och är svår att få tag på.

– Men att lasta över det på en 12-åring är att gå för långt, säger mamman till Jnytt.

Polismannen anser, enligt Jnytt, sig inte begått nåt fel. När Nyheter24 frågar chefen Elias Hammarlund vill han varken berätta om han anser att polismannen gjort något fel eller om han kommer att bestraffas.

– Nej. Det är inte en debatt jag vill ta i media, säger han.

Polisens fall ska nu tas upp av enheten för interna utredningar. Om det visar sig att han gjort sig skyldig till brott eller tjänstefel kommer ärendet skickas vidare till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd. Löneavdrag eller varning är de vanligaste straffen.

/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.