Anders Eklund är dömd till livstids fängelse för två mord och våldtäkt mot barn.
1 av 5
Anders Eklund är dömd till livstids fängelse för två mord och våldtäkt mot barn. - Foto: POLISEN / SCANPIX
Eklund under rättegången mot honom.
2 av 5
Eklund under rättegången mot honom. - Foto: HENRIK HANSSON / SCANPIX
Sista bilden som togs på 10-åriga Engla Höglund.
3 av 5
Sista bilden som togs på 10-åriga Engla Höglund. - Foto: Polisen.
Bilden tagen av ett vittne som testade sin kamera och fick en bild på Anders Eklunds bil samma dag Engla försvann.
4 av 5
Bilden tagen av ett vittne som testade sin kamera och fick en bild på Anders Eklunds bil samma dag Engla försvann. - Foto: Polisen
Illustration av Eklund i rättssalen.
5 av 5
Illustration av Eklund i rättssalen. - Foto: Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Englamördaren beviljades permission i fyra timmar

Anders Eklund är dömd till livstids fängelse för morden på Pernilla Hellgren, 31, och Engla Höglund, 10. Nu har han beviljats permission från den så kallade sexbunkern på Norrtäljeanstalten.


Så lever han i fängelset

Fängelset i Norrtälje har högsta säkerhetsklass och är hem åt några av Sveriges farligaste brottslingar. Men på en avdelning, kallad paviljong A, är säkerheten viktigare än någon annanstans. Det är den så kallade sexbunkern där bland andra Anders Eklund och Niklas "Hagamannen" Lindgren sitter.

Här kan du läsa mer om deras liv i fängelset.

Mer om fallet

Här kan du lyssna på P3 Dokumentär om mordet på Engla.

NORRTÄLJE. Kriminalvården har beslutat att ge dubbelmördaren och våldtäktsmannen Anders Eklund permission

Eklund, som avtjänar ett livstidsstraff på Norrtäljeanstalten, har fått en så kallad lufthålspermission som innebär fyra timmar i frihet. I beslutet skriver Kriminalvården att Eklund får med sig 500 kronor att köpa saker för under utevistelsen.

– Han har varit ute på stan här i omgivningarna och handlat och ätit, berättar kriminalvårdschef Anders Ekström för Nyheter24.

"Engla får inga permissioner"

Englas mamma Carina Höglund är mycket kritisk till att Eklund beviljas permission. Hon förklarar att familjen inte fått någon information alls.

– Det är viktigt att vi kan känna oss säkra på att slippa träffa mördaren, men den garantin får vi inte. Jag tycker inte han förtjänar några permissioner. Engla får inga permissioner och vi får aldrig mer träffa henne för det har mördaren bestämt, säger hon till Nyheter24.

Finns inga "extraordinära säkerhetskrav"

Permissionen är övervakad av vakter och Eklund får under inga omständigheter ta med inköpta varor tillbaka till fängelset. Tillåtna inköp är till exempel mat på en restaurang eller en tidning som läses under permissionen.

Norrtäljeanstalten anser inte att det finns några omständigheter kring Eklund som tyder på att "en särskild permission skulle vara förenad med extraordinära säkerhetskrav".

– Det är alltid minst tre vakter på sådana här permissioner och så är det en bilförare, säger Ekström.

"Förlåt mig för allt jag har gjort"

Det finns dock strikta regler. Eklund får inte dricka alkohol eller ta andra berusningsmedel. Han måste följa Kriminalvårdens schema minutiöst och är övervakad under hela permissionen.

Under våren 2008 mördade och våldtog han tioåriga Engla Höglund i närheten av hennes hem i Stjärnsund i Dalarna. Under utredningen erkände han även mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000. 

I rättssalen bröt Eklund ihop och bad Pernilla Hellgrens familj om förlåtelse.

– Det var inte meningen att hon skulle dö. Det ber jag om ursäkt för. Förlåt mig för allt jag har gjort.

Mamman driver en rättsprocess mot staten

Englas mamma Carina Höglund driver just nu en rättsprocess mot staten eftersom hon anser att den misslyckats med att skydda sina medborgare. Höglund kräver ett skadestånd på 1,8 miljoner kronor då Englas liv hade kunnat räddas om Eklund gripits för mordet på Pernilla.

Aftonbladets Oisín Cantwell skriver mer om fallet här.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!