Polisen har gripit två personer, en man och en kvinna, för langning.
Polisen har gripit två personer, en man och en kvinna, för langning. - Foto: Polisen i Alvesta/Växjö / Facebook

Polisen konfiskerade 90 liter från "alkoholbuske"

Langning. 50 till 60 liter sprit, 20 till 25 liter öl och ungefär 15 liter vin - så mycket kunde polisens ungdomsgrupp konfiskera i vad som numera kallas en "alkoholbuske".


Alkoholbuske

Ungdomsgruppen i Alvesta stöter ofta på berusade ungdomar som inte vill berätta vart de fått tag på alkoholen.

”Jag hittade den i en buske”, brukar ungdomarna säga enligt Scott Goodwin

På Facebook skriver polisen: 

"Beroende på vilken typ av buske man plockar ifrån kan saften från frukten variera i färg och smak. Emellertid har samtlig frukt någonting gemensamt - de är högst olämpliga och farliga för ungdomar. När den konsumeras av ungdomar kan saften orsaka en känsla av att man har vuxit en halv meter och har utvecklat ett yttre skydd av pansar. Saften är ofta ett ledande bidrag till misshandel, skadegörelse, oskyddat sex, ångest, hot och spontana kundvagnstävlingar". 

ALVESTA. Vad är en alkoholbuske?

– Det är när vi har varit ute och jobbat med ungdomsgruppen och stött på berusade ungdomar som har sagt "vi har hittat alkoholen i en buske", berättar Scott Goodwin, chef för polisens ungdomsgrupp i Kronoberg, för Nyheter24.

Uttrycket stiftades av Goodwin i höstas i samband med en alkoholkonfiskering och hans inlägg fick tusentals likes på Facebook. 

På lördagen publicerades ännu ett inlägg om alkoholbuskar.

"Ungdomsgruppen har klippt en alkoholbuske i Alvesta!! Två personer sitter anhållna för grov olovlig alkoholförsäljning. Vi har ett stort antal namn på ungdomar som har plockat från busken som kommer att höras framöver", skriver Scott på Facebook.

Hur mycket alkohol konfiskerades?

– Jag har inga exakta siffror - men runt 50 till 60 liter sprit, 20 till 25 liter öl och ungefär 15 liter vin. Det var ett medelstort beslag med vanlig smuggelsprit som inte kostar så mycket. 

Det är svårt att avgöra hur mycket de två personer, en man och en kvinna, har tjänat på langningen eftersom man inte vet hur mycket de sålt eller hur lång tid verksamheten har drivits. 

Scott berättar om ett annat fall från 2011:

– Vi kunde konstatera att de tjänade totalt tre miljoner så det var ganska mycket. Men sen blev ju straffet tre år också.

Ungdomar som är hemmahörande och känner till langningen i Alvesta uppmanas nu kontakta polisen. 

"Hör av dig till oss så vi kan slippa åka till dig och överraska dina föräldrar", skriver polisen på Facebook.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.