Tre killar frias från våldtäkt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Tre killar frias från våldtäkt. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
De förde in en tom vinflaska i flickans underliv tills hon började blöda.
2 av 2
De förde in en tom vinflaska i flickans underliv tills hon började blöda. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Flicka började blöda av glasflaska i underlivet - killar frias från våldtäkt

Tre killar i 18-årsåldern har friats av Umeå tingsrätt sedan de fört in en tom vinflaska i en tjejs underliv. Rätten menar att ord står mot ord och att killarna ej hade uppsåt att skada henne.


Ny praxis

Sedan en dom i Högsta domstolen 2009 ska rätten lägga större vikt vid målsägandes vittnesmål jämfört med den åtalades.

UMEÅ. Ett våldtäktsfall där de åtalade friats från brott har skapat starka reaktioner på onsdagen. Det handlar om tre killar i 18-årsåldern i Umeå som friades fast rätten konstaterat att de fört in en tom vinflaska i en tjejs underliv så hon började blöda.

Enligt Folkbladet menar rätten att ord står mot ord när det gäller om flickan var med på det eller inte. 

"Omdömeslöst" att föra in flaskan

Hon hävdar att en av killarna höll fast henne och att en annan pressade isär hennes ben. Dessa uppgifter är trovärdiga men skulle lika gärna kunna bero på att hon är blyg, står det i domen.

Rätten konstaterar också att det var "utomordentligt omdömeslöst" av killarna att föra in flaskan men att de inte hade uppsåt att skada henne. De slutade när de såg att hennes underliv började blöda.

"Det finns heller inte något som visar att han förhållit sig likgiltig inför den faktiskt inträffade effekten av sitt handlande", skriver rätten om den av killarna som förde in glasflaskan.

På Twitter har reaktionerna på friandet varit kraftfulla:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.