Mannen har sagt att hans hårddisk kraschade och att han slängde datorn.
1 av 5
Mannen har sagt att hans hårddisk kraschade och att han slängde datorn. - Foto: Scanpix
Polisens agerande får hård kritik av tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.
2 av 5
Polisens agerande får hård kritik av tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. - Foto: Scanpix
Mannen sa att han var jämngammal med flickan.
3 av 5
Mannen sa att han var jämngammal med flickan. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sedan kom de överens om att hon skulle skicka en bild.
4 av 5
Sedan kom de överens om att hon skulle skicka en bild. - Foto: Scanpix
Tingsrätten anser dock inte att det är styrkt att mannen chattade med flickan via Skype.
5 av 5
Tingsrätten anser dock inte att det är styrkt att mannen chattade med flickan via Skype. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

42-åring frias från sexchatt med barn – efter polisens misstag

En 42-årig man går fri från att ha sexchattat med en 12-årig flicka eftersom hans dator plötsligt försvann. Nu kan Nyheter24 avslöja att datorn försvann efter att polisen ringt mannen och bett honom att ta med den till förhör.
– Det är en riktig dundertabbe, säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.


Tog hjälp av polisen i Dalarna

Åklagaren Oskar Edvardsson väckte åtal i fallet innan Petra Götell tog över. Han förklarar att polisutredningen sköttes från Stockholm men att man tog hjälp av polisen i Dalarna för att hålla förhör med 42-åringen.

– Jag vet inte riktigt vad som hänt på vägen. Det är klart att det blir ytterligare ett steg när man begär hjälp från polisen i en annan stad. Det blir krångligare och mer komplicerat. Men så här får det inte gå till, säger han till Nyheter24.

Ur domen

"Av konversationen på chattsidan framgår att flickan avsåg att skicka en bild via Skype. Det har genom den utredning som lagts fram vid huvudförhandlingen dock inte visats att det var X som skickade meddelandena till flickan på Skype. Åtalet ska därför ogillas".

En 42-åring friades nyligen från att ha sexchattat med en 12-årig flicka. Enligt åtalet hade han pratat med flickan på en chattsida och där bestämt att hon skulle skicka bilder via Skype.

– Personen, som jag menar är 42-åringen, har bett om att få se hennes bröst och att hon ska sätta på sig ett tajt linne, säger åklagaren Petra Götell till Nyheter24.

Mannens dator försvann

Det är enligt tingsrätten klarlagt att mannen utgivit sig för att vara jämngammal med 12-åringen och det är klarlagt att de skrivit till varandra via chattsidan. Det visar mannens ip-adress och mobiltelefon och det visar även sajtens trackercookies och mannens speciella lösenord. 

Men väl på Skype försvinner bevisen mot 42-åringen. Rätten anser förvisso att hans berättelse om att någon tagit över datorn inte är trovärdig. Men den sista pusselbiten för en fällande dom – mannens dator – saknas.

"Hårddisken kraschade och jag slängde den", förklarar han i förhör.

Viktigt bevismaterial försvann

Nu kan Nyheter24 avslöja att 42-åringens dator försvann efter att polisen ringt mannen och bett honom att ta med den till förhör. Något som bekräftas av åklagaren Petra Götell och advokaten Björn Henriquez.

– Efter det hade datorn helt plötsligt gått sönder. Där försvann en stor mängd bevis, säger Götell.

– När polisen ringde min klient hade han datorn i behåll, men det gjordes aldrig någon husrannsakan. Min klient har dock hela tiden beklagat att polisen inte tog datorn eftersom det hade kunnat fria honom ytterligare, säger Henriquez.

"Om det stämmer är det väldigt klantigt"

Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att polisen gjorde ett rejält misstag när man ringde till den misstänkte mannen.

– Det är sorgligt. Det är att skicka en direkt varningssignal till vederbörande. Alla förstår ju att den här datorn kan vara farlig ur bevissynpunkt. Det är en riktig dundertabbe.

Stefan Dangardt, polisens informationschef i Dalarna, säger att det är "osannolikt" att polisen skulle ha agerat på det sätt som åklagaren och advokaten menar.

– I ett sådant ärende borde vi få beslut om hämtning till förhör samt husrannsakan. Det är en grundregel. Jag känner inte igen det här fallet, men om det stämmer är det väldigt klantigt utfört, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 har förgäves sökt förhörsledaren som höll i förhöret med 42-åringen.

/
Man
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.