Högsta domstolen slår fast att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt.
1 av 2
Högsta domstolen slår fast att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt. - Foto: Leif R Jansson/SCANPIX
Den 28-årige mannen misstänkte att hans flickvän var otrogen och bestämde sig för att genomföra en "otrohetskontroll".
2 av 2
Den 28-årige mannen misstänkte att hans flickvän var otrogen och bestämde sig för att genomföra en "otrohetskontroll". - Foto: Junge, Heiko/SCANPIX

Klart: "Otrohetskontroll" är våldtäkt

För att testa om flickvännen varit otrogen förde den 28-årige mannen upp två fingrar i hennes underliv. Svea hovrätt ansåg att det var olaga tvång – men nu slår Högsta domstolen fast att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt.


Har dömts tidigare

Den 28-årige mannens förhållande präglades av svartsjuka. När han dömdes första gången av Attunda tingsrätt var det för grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak då han under en längre tid hotat, ofredat och slagit sin fästmö.

Under en längre tid utsattes kvinnan för misshandel och ofredande av sin 28-årige svårt svartsjuke pojkvän. Vid ett tillfälle fick mannen för sig att flickvännen varit otrogen och han ville därför utföra en "otrohetskontroll" på henne.

28-åringen slet av sambons byxor och förde upp två fingrar i hennes underliv. Attunda tingsrätt ansåg att han gjort sig skyldig till våldtäkt, men i Svea hovrätt ändrades domen till olaga tvång. En dom som blev mycket uppmärksammad och kritiserad eftersom hovrätten motiverade domen med att gärningsmannen inte haft "något sexuellt syfte".

HD: Därför är det våldtäkt

Nu har dock Högsta domstolen prövat fallet och kommit fram till att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt. 

"Om en man tvingar en kvinna att tåla att han för in sina fingrar i hennes underliv, så har handlingen en påtaglig sexuell prägel som är ägnad att kränka hennes sexuella integritet. Det är därför fråga om en straffbar sexuell handling. Omständigheterna i det aktuella fallet är sådana att handlingen ska bedömas som våldtäkt, inte mindre grov våldtäkt", skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

28-åringen dömdes av tingsrätten till två år och åtta månaders fängelse för bland annat våldtäkt. Hovrätten sänkte straffet till ett år och två månader för olaga tvång.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.