Svea hovrätt ändrar tingsrättens friande dom.
1 av 2
Svea hovrätt ändrar tingsrättens friande dom. - Foto: Scanpix
Rånarna slog till mot Coop efter stängning.
2 av 2
Rånarna slog till mot Coop efter stängning. - Foto: Scanpix

Hovrätten ändrar dom – tonåringar döms för brutalt rån

De unga rånarna sparkade, slog och knivhotade personal. Tingsrätten friade dem från brottet – men nu ändrar hovrätten domen.


Om de varit vuxna hade det blivit fängelse

Hovrätten skriver i domen att ungdomarna hade dömts till tre års fängelse om de varit vuxna. Detta trots att rånet inte anses vara grovt.

"Hovrätten finner trots att det vid gärningen användes tillhyggen och att det våld som använts varit både brutalt och hänsynslöst, att gärningen inte ska bedömas som så allvarlig att den ska rubriceras som grovt rån utan som rån av normalgraden".

STOCKHOLM. Den 26 november stormade tre maskerade unga män in i en Coop-butik i Stockholm. Ungdomarna var beväpnade med yxa, kniv och basebollträ och tvingade med våld personalen att öppna ett lager.

En manlig butiksanställd blev slagen ett flertal gånger i huvudet med baseballträ. När han föll till marken fick han fem till tio sparkar och slag mot huvudet. En av tonåringarna riktade även en kniv mot en kvinnlig butiksanställds hals. Därefter försvann rånarna med ett stort antal cigarettlimpor. 

Dna återfanns i butikens lager

Men kort efter rånet ertappades två pojkar i de övre tonåren i närheten av butiken. Polisen fattade snabbt misstankar och pojkarna greps. Tingsrätten ansåg dock att bevisningen mot tonåringarna inte var stark nog och de friades därför helt.

Men domen överklagades och nu har Svea hovrätt ändrat domen. Rätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att pojkarna tillsammans och i samförstånd med en okänd gärningsman utfört rånet. Bland annat eftersom att deras dna återfanns i butikens lager.

"Använde oprovocerat våld"

Pojkarna döms till ungdomsvård i fem respektive åtta månader. De båda vårdas sedan tidigare på ungdomshem för flera fall av misshandel.

"Det våld som använts har varit oprovocerat och onödigt eftersom målsägandena inte gjorde motstånd och lett till att dessa känt allvarlig fruktan för sina liv under händelsen", skriver hovrätten i domen.

Ran
/
Dom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!