Skjutvapen används i 30 procent av fallen.
1 av 4
Skjutvapen används i 30 procent av fallen. - Foto: TT Bild
De flesta mord uppklaras.
2 av 4
De flesta mord uppklaras. - Foto: TT Bild
Förövaren är ofta berusad.
3 av 4
Förövaren är ofta berusad. - Foto: TT Bild
De flesta offer för dödligt våld är män.
4 av 4
De flesta offer för dödligt våld är män. - Foto: TT Bild

13 fakta om dödligt våld i Sverige – offer, straff och förövare

Med dödligt våld innefattas mord, dråp och misshandel med dödlig utgång.


1. Detsker omkring 100 fall av dödligt våld i Sverige varje år

Desenaste tio åren har antalet fall per år varierat mellan 68 somlägst och 111 som mest, enligt Brottsförebyggande rådet.

 

Bildkälla TT Bild

2. Vanligast att döda en familjemedlem

Itre av fyra fall känner offret och förövaren varandra sedantidigare, detär vanligast att gärningspersonen är en familjemedlem till offret.

 

Bildkälla TT Bild

3. Gärningspersonen är ofta berusad 

I nästan hälften av alla fall av dödligt våld är gärningspersonen alkoholpåverkad. Men antalet förövare påverkade av alkohol har minskat och i stället ökar antalet narkotikapåverkade gärningspersoner.

 

Bildkälla TT Bild

4. Knivmord är vanligast

Ide flesta fall av dödligt våld används någon form av vapen –kniv är det absolut vanligaste och används i cirka 40 procent av fallen. De flesta knivmord sker inomhus,vilket kan förklaras av att föremålet finns tillgängligt i de flesta hem.

 

Bildkälla TT Bild

5. Mest dödligt våld i storstäderna

Omkring65 procent av allt dödligt våld sker i något av storstadslänenStockholm, Västra Götaland och Skåne. I relation till folkmängdeninnebär det att de länen är något överrepresenterade vad gällerdenna typ av brott.

 

Bildkälla TT Bild

6. Barnblir oftast dödade av sina föräldrar

Förmordoffer under 15 år är förövaren i nära 90 procent av fallenen förälder. Ofta tar föräldern livet av sig efter att ha dödatsitt barn.

 

Bildkälla TT Bild

7. Tvåtredjedelar av mordoffren är män

Ungefär 90 procent av alla gärningspersoner i dessa fall är män. Män blir även oftare utsatt för dödligt våld. Endast omkring en tredjedel av offren är kvinnor och fördelningen har sett istort sätt likadan ut sedan 90-talet, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

 

Bildkälla TT Bild

8. Skjutvapenanvänds i mer än en fjärdedel av fallen

2013 sköts 26 personer till döds, de flesta av dem var män. Det innebär att skjutvapen användes i över en fjärdedel av allt våld med dödlig utgång, vilket är en ökning från året innan.

 

Bildkälla TT Bild

9. Mord på Gotland

För någon som läser många deckare kan det vara lätt att tro att det begås ett nästintill oändligt antal brutala mord på Gotland. Men faktum är att böckerna ligger långt ifrån sanningen. I verkligheten begicks det nämligen inte ett enda mord på ön mellan 2010 och 2013.

 

Bildkälla TT Bild

10. Kan ge fängelse på livstid

Straffet för mord i Sverige är fängelse i mellan tio och 18 år, eller livstid.

 

Bildkälla TT Bild

11. Vanligtmed missbruk och psykiska problem

Deflesta som begår denna typ av våldsbrott har missbruks- och/ellerpsykiska problem. Många gånger gäller det även för offren.

 

Bildkälla TT Bild

12. De flesta mord blir uppklarade

Omkring 80 procent av morden uppklaras, vilket är fler än för nästan alla andra typer av brott.

 

Bildkälla TT Bild

13. Antaletmord minskar

2013begicks 83 våldsbrott med dödlig utgång, vilket är 19 fler änåret innan. Trots detta pekar antalet fall på en nedåtgåendeutveckling vad gäller dödligt våld ur ett längre perspektiv.

 

Bildkälla TT Bild

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att antalet fall av dödligt våld kommer fortsätta minska?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Börsen ser ut att öppna uppåt

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.

Staten brister i att skydda patientuppgifter

Känsliga uppgifter om patienter skyddas inte tillräckligt i Sverige. De riskerar att läcka ut eller vara svåra att hitta när de akut behövs i olika vårdsituationer. Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot staten för hur säkerheten kring patientuppgifter hanteras.

AI-jätten klår förväntningar

Taiwans största företag, halvledarjätten TSMC, gjorde en vinst på motsvarande över 70 miljarder kronor under första kvartalet. Det var nio procent bättre än samma period i fjol och också bättre än bedömarnas prognoser.

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.