1 av 4
Sprit till försäljning.
2 av 4
Sprit till försäljning. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Varnar.
3 av 4
Varnar. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisens egna artikel.
4 av 4
Polisens egna artikel. - Foto: Faksimil polisen.se

Polisen varnar: Så når langarna dina barn

Tar kontakt med hjälp av sociala medier.


Sommarlovstider betyder bråda tider för polisen. På sin egen hemsida går man nu ut och varnar för hur langningen går till via nätet och sociala medier.

– Annonseringen sker helt öppet på sociala medier som Instagram och Facebook, säger Christoffer Bohman, sektionschef utredningssektion i Stockholms city, till egna sajten.

Bild: TT

Och langarna vet hur de lockar sina unga kunder. Polisen skriver att de är "är aktiva i sin marknadsföring och kontaktar de unga genom att följa eller bli vän med dem på sociala medier". Vilket betyder att deras egna inlägg också snart börjar dyka upp i ungdomarnas egna flöden.

– Annonserna ser ut på samma sätt som vanlig reklam. De är utformade på ett kundvänligt sätt där man tydligt berättar vad man har i lager. Langarna erbjuder också snabba leveranser, i vissa fall dygnet runt, säger kriminalinspektör Annika Ljung, vid Stockholmspolisen, till polisens webbsida.

Bild: TT

Vilket alltså ökar under sommarloven, något som syns på annonsernas utformning: ”Nu är det lov och vi har fyllt på våra lager. Vodka finns att få tag på till bra priser.”

Polisen hävdar att det inte bara är alkohol som finns ute till försäljning utan även droger och vapen. Men det finns ett enkelt råd till föräldrar som inte vill att deras barn ska utsättas för fara.

– Jag tycker att man ska vara en ”jobbig” förälder. Ha koll på vad barnen har på sina rum och vilka de umgås med både i den fysiska vardagen och på nätet. Och framförallt prata med din ungdom. Ha en kontinuerlig dialog om värderingar när det gäller alkohol och droger, säger Ljung till polisen.se.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya regler föreslås för odling av hampa

Tusk: Befinner oss i "förkrigstid"

1 timme sedan
Europa har gått in i en period som påminner om åren före första världskriget, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Värnamo rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Detonation i Värnamo", skriver polisen på sin hemsida.

Världens tyngsta blåbär plockat – vägde 20 gram

2 timmar sedan
Världens största blåbär har plockats utanför Coffs Harbour i New South Wales i Australien. Bäret väger 20,4 gram vilket är ungefär 70 gånger mer än ett ordinärt blåbär. Jättebäret väger dessutom 4,2 gram mer än det tidigare rekordbäret, skriver Guinness rekordbok, som bekräftade rekordet i mars.

Explosion vid flerfamiljshus i Värnamo

2 timmar sedan
Något detonerade vid en port till ett flerfamiljshus i centrala Värnamo natten till lördag. Entrédörren är "i princip bortsprängd", men ingen person har skadats fysiskt vid händelsen, enligt polisen.

Bolsonaro får inte tillbaka passet

3 timmar sedan
Det blir av allt att döma ingen resa till Israel för Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro.