I samband med ett Sverige-besök 2010 anhölls den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för sexbrott.
1 av 3
I samband med ett Sverige-besök 2010 anhölls den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för sexbrott. - Foto: Scanpix / Ap
I dag riktar FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, kritik mot Sverige för att Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden".
2 av 3
I dag riktar FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, kritik mot Sverige för att Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden". - Foto: TT Nyhetsbyrån
Vid en presskonferens i London i dag sa Assange att "FN-panelens utlåtande är en upprättelse". Hans advokater tycker nu att både Sverige och Storbritannien ska släppa honom fri genast.
3 av 3
Vid en presskonferens i London i dag sa Assange att "FN-panelens utlåtande är en upprättelse". Hans advokater tycker nu att både Sverige och Storbritannien ska släppa honom fri genast. - Foto: TT Nyhetsbyrån

6 saker du måste veta om Julian Assanges bråk med Sverige

Allting började 2010. Det här har hänt sedan dess.


1. Bakgrunden till allt

I samband med ett Sverige-besök 2010 anhölls den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor, enligt Wikipedia. Efter att senare ha överlämnat sig till brittisk polis och blivit släppt mot borgen bestämde brittisk domstol att han skulle utlämnas till Sverige.

Sommaren 2012 sökte då Assange asyl i Ecuador och beviljades den. Sedan dess – i tre och ett halvt år nu – har han bott på landets ambassad i London. Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Bildkälla: TT

2. FN riktar kritik – mot Sverige

I dag riktar FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, kritik mot Sverige för att Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden". FN tycker även att Assange bör kompenseras ekonomiskt.

Bildkälla: AP Photo

3. Assange hoppas på frihet

I och med beskedet från FN hoppas Assange att snart, efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London, kunna ta sin första promenad i frihet.

Bildkälla: Scanpix

4. Vad säger Assange själv?

Vid en presskonferens i London i dag sa Assange att "FN-panelens utlåtande är en upprättelse". Hans advokater tycker nu att både Sverige och Storbritannien ska släppa honom fri genast.

– FN-panelens beslut är en rungande seger för Julian Assange, sade Jennifer Robinson, advokat som företräder Assange när pressträffen inleddes.

Bildkälla: Scanpix

5. Vad säger Sverige?

Sverige tycker att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott. Man stryker även under att häktningen av honom har beslutats i Högsta domstolen.

"Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst", skriver UD:s rättschef Anders Rönquist till FN-gruppen.

Bildkälla: Scanpix

6. Vad säger offren?

"Att en man häktad på sannolika skäl för våldtäkt ska belönas med ett skadestånd för att han har uppsåtligen undanhållit sig från rättsväsendet i över fem år är kränkande och stötande mot min klient men också mot alla utsatta brottsoffers mänskliga rättigheter", skriver Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde till den kvinna som Assange ska ha utsatt för en misstänkt våldtäkt. i en kommentar till TT.

Hon tycker att det är dags att Assange "kliver ut från ambassaden och börjar samarbeta med polis och åklagare".

Bildkälla: TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.