Var tredje tjej och var fjärde kille har enligt Friends senaste rapport någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier.
1 av 3
Var tredje tjej och var fjärde kille har enligt Friends senaste rapport någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier. - Foto: TT bild
Vi måste tidigt lära tjejer att de har rätt till sin egen kropp, säger Carolina Engström, vice generalsekreterare på Friends.
2 av 3
Vi måste tidigt lära tjejer att de har rätt till sin egen kropp, säger Carolina Engström, vice generalsekreterare på Friends. - Foto: TT bild
Friends nätrapport har som syfte att fånga upp barns och ungas röster om kränkningar och mobbning som sker på nätet
3 av 3
Friends nätrapport har som syfte att fånga upp barns och ungas röster om kränkningar och mobbning som sker på nätet - Foto: Friends

Var tredje ung tjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier

Är du tjej och i åldern mellan 13 och 16 år? Då är chansen stor att du någon gång blivit kränkt sexuellt.


Friends har släppt en nätrapport för 2016 som tar upp hur klimatet på internet är. Den visar att en tredjedel av alla tjejer mellan 13-16 år någon gång blivit utsatta för sexuella trakasserier. Den vanligaste är att tjejer trakasseras sexuellt på sociala medier genom kommentarer som berättar för dem hur snygga eller fula de är.

Normalisering av sexuella kränkningar

– Det har blivit en normalisering i samhället. Vi måste bryta de normer som gör att det här är acceptabelt. Det har blivit normalt att tjejer blir kallade hora eller att de får höra anspelningar på sex, säger Carolina Engström, vice generalsekreterare för Friends.

Var fjärde kille i undersökningen känner att de någon gång upplevt sexuella trakasserier och då oftast i online-spel. De får oftast ord kastade till sig som "bög" eller liknande.

Bus kan stanna för evigt

Carolina Engström tror inte att problemet är internet - utan det har alltid funnits kränkningar där det finns människor.

– Men med internet blir konsekvensen värre för de utsatta. Om man tar en bild i duschen på någon och visar den för en person är det en helt annan sak än att sprida den på internet. Det blir en annan spridning och ett bus kan stanna för evigt.

1015 unga mellan 10-16 år ingick i undersökningen och till de 423 personer i åldern 10-12 ställdes inte frågor om sexuella kränkningar.

Andra resultat från rapporten:

Kik är den vanligaste sociala plattformen för kränkningar. Därefter kommer Instagram, Snapchat och Facebook.

Tjejer upplever till störst del sexuella anspelningar på sociala medier medan killar upplever det till större del i spel.

Det vanliga sättet tjejer och killar bli kränkta på är via sårande meddelanden eller elaka kommentarer.

Tre av tio upplever att personer i samma ålder ganska ofta eller ofta, uttrycker sig kränkande eller rasistiskt på ett nedvärderande sätt.

58 procent av tjejerna berättar för en vuxen när de blivit kränkt eller mobbad via mobil, dator eller surfplatta. För killar är siffran 51 procent.

20 procent av killarna och 9 procent av tjejerna väljer att inte göra någonting när de blir kränkta via nätet.

/
hat
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.