Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det redan finns lagstiftning för att döma de som kastar sten.
1 av 3
Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det redan finns lagstiftning för att döma de som kastar sten. - Foto: TT / TT
Han tycker domstolarna måste döma hårdare.
2 av 3
Han tycker domstolarna måste döma hårdare. - Foto: TT
I vissa områden möts blåljuspersonal av stenkastning.
3 av 3
I vissa områden möts blåljuspersonal av stenkastning. - Foto: TT

Experten: Domstolarna måste ta i med hårdhandskarna mot stenkastare

Lagen räcker visst till för att sätta dit de som bryter mot lagen genom att kasta sten, det menar experten Sven-Erik Alhem.


Stenkastning mot polisen och räddningstjänst är ett stort problem i vissa områden. Politikerna har på senaste tid kommit med olika förslag på hur det ska stoppas.

Annie Lööf vill se straff på upp till fyra års fängelse och Alliansen vill tillsammans skärpa lagen. Inrikesministern Anders Ygeman talar om förebyggande arbete och fler poliser.

Men visst är det redan olagligt att kasta sten mot andra personer? Så klart det är.

Men när Nyheter24 tar kontakt med före detta överåklagare och experten Sven-Erik Alhem menar han att det redan finns lagstiftning.


Sven-Erik Alhem är tydlig med att det är ett allvarligt brott. Han menar att stenar kan vara allvarliga vapen och jämför med knivar. Varje enskilt fall måste utredas för sig, men beroende av omständigheterna kan det bli synnerligen allvarliga straff.

– Om det är stora stenar kan det vara försök till dråp eller försök till mord, säger han till Nyheter24.

Skulle den åtalade dömas för försök till dråp eller mord blir förstås straffet därefter.

– Domstolarna måste klippa till. Det är inte själva lagen det är fel på. Åklagare och polis måste göra sitt jobb och domstolarna ska inte ha silkesvantar när de hanterar det här, säger Alhem.

– Om det är en normalbegåvad person, som är över 18 år, ska samhället ta i med hårdhandskarna.

Här filmas ungdomar som kaster sten på polisen. I ett annat uppmärksammat fall blev en hund träffad när demonstranter kastade sten.

/
Lag
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde stenkastare dömas hårdare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.