Om du har utsätts för näthat är det stor sannolikhet att polisen inte inleder förundersökning.
1 av 3
Om du har utsätts för näthat är det stor sannolikhet att polisen inte inleder förundersökning. - Foto: TT
Men det går att göra något åt det själv – genom en egen stämningsansökan.
2 av 3
Men det går att göra något åt det själv – genom en egen stämningsansökan. - Foto: TT
Personen får inget straff – men kan få betala en summa pengar.
3 av 3
Personen får inget straff – men kan få betala en summa pengar. - Foto: TT

Det här kan du göra om någon hotar med att lägga ut nakenbilder på dig

Internet har blivit en arena för hot och kränkningar, som sällan utreds av polis och åklagare. Men det går att ta tag i det på egen hand.


Hela 96 procent av polisanmälda hot och kränkningar på nätet läggs ner, visar en rapport från Brå som publicerades i fjol.

Studien, som bygger på 713 anmälningar och förundersökningar från 2012, visar att både flickor och pojkar drabbas av näthat – men på olika sätt. Pojkar i utsätts i högre utsträckning för hot om våld medan flickor hotas om att hängas ut med bilder av sexuell underton. I 40 procent av fallen är gärningspersonen en vän eller bekantskap, i en tredjedel av fallen är gärningspersonen anonym eller okänd och i 22 procent av fallen är anmälningarna relaterade till en parrelation.

Men som lagstiftningen ser ut idag rubriceras näthat som ärekräningsbrotts, vilket sällan hanteras av polis. Nyheter24 har talat med Ängla Eklund som är verksamhetschef för den ideella organisationen Institutet för Juridik och Internet (IJI). IJI arbetar mot näthat och hjälper privatpersoner att göra egna civilrättsliga stämningsansökningar.

Ta bort sökvägar

Börja med att ta bort sökvägar genom en så kallad avindexiering på Google. Det tar inte bort det kränkande materialet – men bryter länken till det och minskar därmed spridningen.

Polisanmäl

Ängla Eklund rekommenderar att alltid polisanmäla först.

– Se om polis och åklagare vill hjälpa dig. När du har gjort det och de lägger ner – för det är tyvärr ofta den verkligheten man står inför – kan du överklaga det. Då går det till en högre instans som måste kolla på all fakta igen, för ibland kan nedläggningar ske ganska rutinmässigt när det handlar om nätkränkningar, berättar Ängla för Nyheter24.

Skriv ett kravbrev – eller stäm

Men om polisen och åklagare väljer att inte gå vidare med ärendet, kan man själv göra en civilrättslig stämning. IJI hjälper ofta till i sådana fall, men det går även att göra på egen hand.

– Då skickar vi ett kravbrev till personen som har utsatt personen för en kränkning. Där begär vi att de betalar en viss summa i kränkningsersättning, och uppmanar att betala inom en månad – annars stämmer vi. När personen inte betalar skickar vi in en stämningsansökan, berättar Ängla.

Om personen vägrar betala kravet kan man alltså gå vidare till domstol. Skillnaden då är att en domare beslutar om summan ska betalas eller inte.

Använd ett gratis ombud

Angela rekommenderar att göra en stämningsansökan som ett småmål, så kallade förenklade tvistemål, och använda en person som vill ställa upp som gratis ombud. I ett småmål ansvarar nämligen var och en själv för sina egna rättegångskostnader, oavsett utgång.

Hur mycket kan du stämma någon på?

– Förtal ger inte så mycket, det kan börja på 5 000 men är det hämndporr kan det gå upp till hela 70 000 kronor.

Gärningspersonen får inget straff

Eftersom polis och åklagare inte åtagit sig ärendet kommer gärningspersonen undan brott, och hamnar inte i straffregister.

– Däremot hamnar du kanska fort hos kronofogden om du inte betalar. Om man kollar på Instagramfallet fick tjejerna samhällstjänst, men de fick även ett skadestånd på nästan en halv miljon. Det kanske är jobbigt att kratta löv i några veckor, och du känner dig straffad av staten, men ett skadestånd på en halv miljon kan hänga efter dem resten av livet om de inte betalar. Och så har du ränta på det som tickar och tickar hela hela tiden.

Hur stor är chansen att vinna?

– Det finns ingen bra statistik över det, tyvärr. Men ganska få tror att vi faktiskt kommer stämma dem, det är någon slags försvarsmekanism. Däremot när vi väl har lämnat in en stämningsansökan och de har fått en kallelse av domstolen händer det ofta att de förlikar sig och betalar innan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Annie Lööf backar Zara Larsson och Hanif Balis attack mot Jonas Gardell.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du utsatts för näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.