Det var mellan åren 2011 och 2013 som personen tillsammans med två kumpaner lurade 437 småföretagare och privatpersoner på nästan 4,3 miljoner kronor.
Det var mellan åren 2011 och 2013 som personen tillsammans med två kumpaner lurade 437 småföretagare och privatpersoner på nästan 4,3 miljoner kronor. - Foto: Polisen & TT Nyhetsbyrån

30-åringen har lurat svenskar på miljoner – nu jagas han av polisen

Förra året dömdes den 30-åriga mannen till fängelse i fem år och nio månader. Men sedan dess har han försvunnit spårlöst.


Det var mellan åren 2011 och 2013 mannen tillsammans med två kumpaner lurade 437 småföretagare och privatpersoner på nästan 4,3 miljoner kronor. 30-åringen och hans medbrottslingar ringde upp människor och hävdade att de var tvungna att betala för olika tjänster.

– Han ska avtjäna ett långt fängelsestraff efter att han och hans medgärningsmän lurat hundratals personer och småföretag att betala flera miljoner kronor för bluffannonser. Ibland genom hot, säger en inspektör på polisens FAST-grupp till Nyheter24.

I maj förra året dömdes den 30-åriga mannen för bland annat grovt bedrägeri och vapenbrott till fängelse i fem år och nio månader. Han dömdes även till att betala skadestånd till de drabbade.

Men sedan dess har han försvunnit spårlöst.

– Han har inte rymt. Han har bara inte inställt sig för att avtjäna sitt fängelsestraff, säger inspektören på FAST-gruppen.

Fakturabedrägerier och bluffannonser är en brottslig verksamhet där väldigt mycket pengar brukar vara i omlopp. Därför tycker polisen att det är viktigt att bekämpa den här brottsligheten.

– Vi prioriterar även personer som hanterar illegala vapen eftersom vapnen är ett stort samhällsproblem. 30-åringen dömdes ju även för innehav av olagliga handeldvapen, säger inspektören.

Vet du var personen befinner sig? Hör av dig till polisen på 010-563 55 40 eller fast@polisen.se

Läs också om Simon Arnamo som nu varit på rymmen i över fyra år för ett knivmord.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du råkat ut för bedragare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.