2016 går mot sitt slut och det brukar firas med fyrverkerier. Bilden till höger är från ett annat tillfälle.
1 av 3
2016 går mot sitt slut och det brukar firas med fyrverkerier. Bilden till höger är från ett annat tillfälle. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men inte alla använder de på rätt sätt – och då kan man också straffas. Bilden är dock från ett annat tillfälle.
2 av 3
Men inte alla använder de på rätt sätt – och då kan man också straffas. Bilden är dock från ett annat tillfälle. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Smällare är förbjudna i Sverige sedan 2002, men fyrverkerier får fortfarande användas, även om man till exempel kan behöva tillstånd om man tänker skjuta raketer i ett tätbebyggt område.
3 av 3
Smällare är förbjudna i Sverige sedan 2002, men fyrverkerier får fortfarande användas, även om man till exempel kan behöva tillstånd om man tänker skjuta raketer i ett tätbebyggt område. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Var försiktig med fyrverkerierna på nyår – gör du fel kan du få fängelse

Redan tiden innan nyårsafton kan man höra fyrverkerier smälla runt om i landet. Här är vad som kan hända om de missbrukas.


2016 går mot sitt slut och det brukar firas med fyrverkerier. Men inte alla använder de på rätt sätt – och då kan man också straffas.

Bildkälla

Först och främst måste du vara 18 år gammal för att både köpa, inneha och använda fyrverkerier. Varför en åldergräns finns är för att många unga personer ofta är inblandade i olyckor som har med fyrverkerier att göra och att man därför ville minska risken för skador.

Smällare är förbjudna i Sverige sedan 2002, men fyrverkerier får fortfarande användas, även om man till exempel kan behöva tillstånd om man tänker skjuta raketer i ett tätbebyggt område, enligt polisens hemsida.

Bildkälla

Att missbruka fyrverkerier kan dock vara olagligt. Vad man kan åtalas för beror på vad man gör.

Om olyckan är framme för att något gått snett kan händelsen utredas som brottet vållande till kroppsskada. Är man oförsiktig, men inte haft något uppsåt att skada någon, kan det handla om brottet framkallande av fara för annan. Det kan ge fängelse i upp till två år.

– Men om en person tar en raket och uppenbart riktar den mot någon annan och skjuter, då finns ett uppsåt och då kan man rent av gå på misshandel alternativt grov misshandel beroende på hur stora och kraftiga raketerna är, säger Mikael Hedström, presstalesperson på polisens region Mitt, till Nyheter24.

Om fyrverkeripjäsen är tillräckligt kraftig, det är kort avstånd och någon riktar den direkt mot någon annan för att skada personen skulle händelsen även kunna utredas som försök till dråp, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse.

– Det är så kraftiga saker som finns ute i handeln, och börjar man rikta de här mot varandra måste man inse att det här kan gå riktigt galet, säger Mikael Hedström.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den senaste tiden har polisen fått rapporter om fyrverkerier som missbrukas på flera håll i landet. Enligt Mikael Hedström har människor i bland annat Gävle, Uppsala och Västerås ringt och klagat på höga smällar.

– Tyvärr verkar det här vara någonting som har ökat. Det verkar som att det har skjutits mer före nyår i år än vad det har gjorts tidigare, säger Mikael Hedström.

Så ta det lugnt med fyrverkerierna där ute.

Bildkälla.

Läs också om vad som kan hända om du har sex utomhus, om du badar toplesseller om polisen tar dig om du dricker utomhus på Valborg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du skjuta nyårsraketer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.