Peter Springare, förundersökningsledare vid Örebropolisen, blev känd i hela Sverige efter att han skrev uppmärksammade inlägg på sin privata Facebook-sida.
1 av 5
Peter Springare, förundersökningsledare vid Örebropolisen, blev känd i hela Sverige efter att han skrev uppmärksammade inlägg på sin privata Facebook-sida. - Foto: Skärmdump SVT
Peter Springare.
2 av 5
Peter Springare. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Peter Springare jobbar för polisen i Örebro.
3 av 5
Peter Springare jobbar för polisen i Örebro. - Foto: TT
Leif GW Persson.
4 av 5
Leif GW Persson. - Foto: TT
Peter Springare i "Veckans brott".
5 av 5
Peter Springare i "Veckans brott". - Foto: Skärmdump SVT

Peter Springares vändning i Veckans brott: "Det är viktigt att inte peka finger på invandrarna"

Trots att Peter Springare tidigare pekat på vilka namn och länder personerna han utreder kommer ifrån vill han inte hänga ut invandrare.


Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, blev känd i hela Sverige efter att han skrev uppmärksammade inlägg på sin privata Facebook-sida. Där påstår han bland annat att de grova brott han utreder nästan alltid har utländska män som förövare.

I ett av inläggen räknar han upp länderna som männen kommer från.

Bildkälla: Facebook

Inläggen mötte mycket kritik, men också hyllningar i form av facebookgruppen "Stå upp för Peter Springare" som på bara på några dagar blev en av Sveriges mest omdiskuterade och kontroversiella grupper. Idag har den över 200 000 medlemmar.

Peter Springare. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

En tid senare kommenterade kriminologen Leif GW Persson Springares inlägg i SVT-programmet "Veckans brott". Han tyckte bland annat att Springare inte borde uttala sig eftersom en polis ska vara opartisk.

– Det som ligger på hans skrivbord ska han hålla käften om. Det får han prata om först när det finns en laga dom. Det ska man komma ihåg, det mesta som hamnar på hans skrivbord kommer huvuddelen inte ens gå till åtal, sa Leif GW Persson då.

Peter Springare svarade sedan Leif GW Persson med ytterligare ett inlägg på Facebook där han också medgav att han hade fingerat namnen på de kriminella.

Bildkälla: Facebook

Leif GW Persson bjöd sedan in Peter Springare till programmet, och i tisdagens avsnitt var han gäst.

Där pratade han bland annat om kopplingen mellan kriminalitet bland invandrare och om samhället skulle vara i förfall.

Men trots att Peter Springare tidigare pekat på både vilka namn och vilka länder som personerna han utreder kommer ifrån menar han att han inte vill hänga ut en viss grupp.

– Det är viktigt här nu, det budskap som jag vill ha ut, och det som är kärnfrågan i det här, är att inte peka finger på invandrarna, att det är invandrarnas fel, och att invandrarna är kriminella. Jag kan peka finger på att politikerna för en väldigt dålig politik, säger Peter Springare i "Veckans brott".

Bildkälla: Skärmdump SVT

Han menar också att anledningen till att invandrare är överrepresenterade när det gäller brott kan bero på många saker.

– Orsakerna är socioekonomiska faktorer, att man bor i utanförskapsområden. Jag tycker att det är vi som till mångt och mycket skapar det här kriminella beteendet på det sätt som vi tar hand om de invandrare vi har. Jag tycker att det bedrivs en invandringspolitik och integrationspolitik som inte riktigt håller måttet, säger Peter Springare.

Leif GW Persson menade samtidigt att han inte ser ett samhälle i förfall.

– Nej, jag lever i föreställningen att jag inte kan tänka mig att bo någon annanstans. Fel och brister finns ju alltid, men jag tycker faktiskt att det är det bästa landet på jorden. Men jag ser det här problemet, och det är det vi ska prata om, och det oroar väldigt många, och det kommer att bli en väldigt stor politisk fråga i nästa val. Det måste hanteras, säger Leif GW Persson i programmet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Peter Springare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.