Ett företag som använder skrämselmetoder för att lura äldre att teckna avtal om id-skydd förbjuds att använda metoderna. Arkivbild.
Ett företag som använder skrämselmetoder för att lura äldre att teckna avtal om id-skydd förbjuds att använda metoderna. Arkivbild. - Foto: TT

Telefonförsäljare förbjuds att skrämma äldre

Företaget Nordiska Bevakningsgruppen förbjuds att använda skrämselmetoder för att få konsumenter att teckna långa avtal om id-skydd, uppger Konsumentombudsmannen (KO) i ett pressmeddelande.


Patent- och marknadsdomstolen konstaterar att bolagets metoder inneburit mycket allvarliga lagöverträdelser.

Enligt KO, som låg bakom stämningen, har bolaget bland annat ringt upp äldre personer och skrämt dem genom att påstå att deras identiteter höll på att kapas. Bolaget har sedan erbjudit ett treårigt "id-skydd" som i praktiken inte gett något skydd.

KO tog en period emot över 100 anmälningar och över 300 klagomål mot företaget. Samtidigt polisanmäldes bolaget av nära 150 personer. Företaget har granskats sedan 2017 men fortsatte ändå med sin verksamhet.

Domen förbjuder bland annat företaget att använda skrämselmetoder, att ta betalt för något konsumenten inte beställt och att använda bindningstider.

Företaget uppger att det inte längre säljer id-bevakningstjänster.

TT