Är du ute i sista stund med deklarationen?
Är du ute i sista stund med deklarationen? - Foto: Janerik Henriksson/TT och Henrik Montgomery/TT

Sista dagen att deklarera: Här är 4 sista minuten-tips

I dag, den 2 maj, ska deklarationen in till Skatteverket. Men vad ska man tänka på om man är ute i sista minuten? Här är fyra tips.


Vid midnatt den 2 maj ska din deklaration vara inlämnad till Skatteverket och kanske är du en av de som, på grund av tidsbrist eller annat skäl, sitter och deklarerar i sista stund?

Då finns det vissa tips att ta med sig, menar Jan Janowsky, som är deklarationsexpert på Skatteverket. 

1. Deklarera digitalt

Först och främst tipsar Jan Janowsky om att deklarera digitalt. Det går inte bara snabbare, utan man får också direkt en kvittens på att deklarationen tagits emot. Utöver detta tenderar de digitala deklarationerna innehålla färre fel.

– Tittar vi på pappersdeklarationer som lämnas in med bilagor så är det ungefär sex gånger fler fel i dem jämfört med liknande digitala deklarationer och det beror på att du får hjälp med överföringar, summeringar och annat i den digitala, säger han i TV4.

2. Anmäl bankkonto för skatteåterbäring

De flesta har kanske samma bankkonto som senast de deklarerade och då behöver inga ändringar eller tillägg göras. Men i förvånansvärt många deklarationer saknas ett bankkonto, och vill man ha sin skatteåterbäring utbetald i juni bör man anmäla ett konto under maj månad, uppger Jan Janowsky.

3. Använd hjälpen Skatteverket erbjuder

Ska du göra diverse avdrag eller andra ändringar i din deklaration? Då uppmanar Jan Janowsky skattebetalarna att använda de olika hjälptjänster som Skatteverket erbjuder och som enkelt kan göra beräkningar åt dig.

4. Ansök om anstånd om du inte hinner deklarera

Om du inte hinner deklarera innan midnatt så är det möjligt att ansöka om anstånd för att få två extra veckor på dig att skicka in din deklaration.

– Lättast så ansöker du om anstånd via vår webbplats, Skatteverket.se, och går in på "Mina sidor", så kan man ansöka, säger Jan Janowsky till TV4.

Giltiga skäl för anstånd är till exempel sjukdom eller att du saknat något underlag för att färdigställa deklarationen.