En Greenpeacedemonstration utanför en domstol i Sydney i fjol. AGL Energy stämde Greenpeace för en kampanj där miljöorganisationen kallade företaget för Australiens största förorenare. Arkivbild.
En Greenpeacedemonstration utanför en domstol i Sydney i fjol. AGL Energy stämde Greenpeace för en kampanj där miljöorganisationen kallade företaget för Australiens största förorenare. Arkivbild. - Foto: TT

Australisk energijätte skrotar kolkraftverk

Den australiska energijätten AGL Energy säger att man kommer att stänga en av landets värsta koldioxidutsläppare år 2035, tio år tidigare än vad som har sagts tidigare.


Fakta: Fossila bränslen

Kol, bensin, diesel och naturgas är exempel på fossila bränslen. De är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändring.

Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De är rester från små vattendjur och växter som har dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar under miljontals år. Genom att utsättas för ökande tryck och temperatur har de sakta omvandlats till kol, olja och gas.

Nybildning av fossila bränslen sker fortfarande, dock mycket långsamt jämfört med den takt i vilken det moderna industrisamhället förbrukar de långtidslagrade fossila bränslena.

Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Koldioxidutsläppen skiljer sig åt mellan olika bränslen. Förbränning av kol ger upphov till högre utsläpp av koldioxid per energienhet än förbränning av olja och oljeprodukter som bensin och diesel.

Källor: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket

Det handlar om kolkraftverket Loy Yang A i delstaten Victoria som först var planerat att tas ur drift 2048. Den tidpunkten har flyttats tillbaka flera gånger, och nu är man framme vid att kraftverket stängs redan om 13 år, rapporterar ABC News.

Kraftverket Loy Yang A förser i dagsläget delstaten Victoria med 30 procent av dess el.

"Mer krävs"

Beskedet välkomnas av miljöorganisationer, som dock påpekar att större åtgärder krävs.

— Det här är en förändring som kommer att göra en verklig skillnad för klimatet, säger David Ritter chef för Greenpeace Australien.

— Dagens tillkännagivande är ett positivt steg för AGL, men räcker inte för att uppfylla Parisavtalets klimatmål att hålla oss under 1,5 graders uppvärmning – mål som AGL:s aktieägare krävde i en aldrig tidigare skådad omröstning vid förra årets årsstämma, säger Bronya Lipski från Environment Victoria.

Företagets största kolkraftverk som ligger i Bayswater i delstaten New South Wales planeras att stängas till år 2033 och de planerna kvarstår.

Fasar ut kolet

AGL Energy, Australiens största energibolag som står för åtta procent av Australiens totala koldioxidutsläpp, har varit under stor press det senaste året. Både miljögrupper och aktieägare har drivit på för en snabbare övergång från kol.

Miljardären Mike Cannon-Brookes försökte tidigare i år köpa företaget för att styra om det mot sol- och vindkraft. Budet på motsvarande cirka 54 miljarder svenska kronor nobbades dock med motiveringen att företaget var värt mycket mer än så.

I våras meddelade AGL plötsligt att dess ordförande Peter Botten, vd:n Graeme Hunt och en rad styrelseledamöter lämnade företaget. Och nu säger dess nuvarande ledning att företaget helt kommer att fasa ut kol.

TT